Data: 2003-09-21 07:50:54
Temat: Re: ajoli
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
iska <i...@n...stofanet.pl> wrote:
> "Blancanieves" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:bki1q6$jqf$1@atlantis.news.tpi.pl...
> > Przepraszam, ale co to jest "ajoli" ? :))
> > I jak takie dobre, to może podzieliabys sie przepisem???
>
> Pewnie, ale musisz lubic czosnek :)
> To jest taki dip/majonez czosnkowy.
>
> Potrzebny jest blender.
Aioli to prowansalski sos skladajacy sie _glownie_ z czosnku ;-). Nazwa
jest polaczeniem slow "ail" - czosnej i "oli" -- oliwa. Znany od
bardzo dawna, w kazdym razie dluzej niz blendery i nim Amerykanie
wymyslili dipy. Podawany bywa do ryb, zwlaszcza sztokfisza, zupy rynej
"bourride", jajek na twardo, slimakow, mies na zimno, do pieczywa.
"Grand aioli" to caly posilek ze sztokfisza, gotowanych mies,
gotowanych warzyw, slimakow i jaj, wszystko z sosem aioli.
Szczegolowych przepisow jest wiele, ale podstawowe skladniki to czosnek,
zoltko jaja, oliwa. Czasem dodaje sie jeszcze gotowane ziemniaki.
Np. taki przepis
15 dkg czosnku (ze trzy duze glowki)
4 zoltka
1/4 l dobrej oliwy prowansalskiej
2 lyzeczki soli
dwa gotowane w mundurkach maczyste kartofle
cytryna
Obrany czosnek miazdzymy ze sola w mozdziezu. Ddodajemy zoltka i
obrane kartofle. Krecimy w mozdziezu dodajac po troche oliwe. Na kocu
wciskamy sok z cytryny.
Wladyslaw
|