Message-ID: <3...@m...pw.edu.pl>
Date: Thu, 26 Apr 2001 18:12:05 +0200
From: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl>
X-Mailer: Mozilla 4.73 [en] (Win98; I)
X-Accept-Language: pl,en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: amoniaczki
References: <9c949e$7li$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: inferno.mikrus.pw.edu.pl
X-Trace: news.vogel.pl 988300824 inferno.mikrus.pw.edu.pl (26 Apr 2001 18:00:24
+0200)
Lines: 47
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!news.tpi.pl!news.vogel.pl!nnrp
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50420
Ukryj nagłówki
dana wrote:
>
> Dzień dobry !
> Czy ma ktoś przepis na ciastka z amoniakiem ?
> Danka
a i owszem: http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=848
Amoniaczki
Informacje ogólne:
Rodzaj diety: lakto-ovo-vege
Kategoria: desery i łakocie
Skala trudności: *
Składniki:
40 dag (2 szklanki) mąki,
10 dag margaryny,
15 dag (8 łyżek) cukru,
szklanka mleka,
2 jaja,
łyżeczka sypkiego amoniaku,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tłuszcz do blachy
Przepis:
Mleko zagotować. We wrzącym rozpuścić amoniak, ostudzić. Jaja utrzeć z
cukrem i margaryną, dodać przesianą mąkę, ostudzone mleko i cukier
waniliowy. Szybko zagnieść
ciasto (powinno mieć konsystencje ciasta pierogowego) i pozostawić w
lodówce do następnego dnia. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm,
wykroić małe
ciasteczka, ułożyć je na lekko natłuszczonej blasze i piec w gorącym
piekarniku, aż się zrumienią. Amoniaczki można przechowywać w szczelnie
zamkniętym naczyniu przez
dłuższy czas.
Nadesłał(a): Rena [r...@a...net.pl] , dnia: 2001-02-02
Źródło: gr.dyskusyjna: pl.rec.kuchnia, autor: Z.Wodecki
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
|