Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Mariola Pokornowska - SP7UTN" <s...@r...org.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: amoniaczki
Date: Thu, 26 Apr 2001 21:50:34 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 31
Message-ID: <9c9uc0$flb$1@news.tpi.pl>
References: <9c949e$7li$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc165.sieradz.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 988314816 16043 213.25.227.165 (26 Apr 2001 19:53:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Apr 2001 19:53:36 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50433
Ukryj nagłówki
Użytkownik "dana" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9c949e$7li$1@news.tpi.pl...
> Dzień dobry !
> Czy ma ktoś przepis na ciastka z amoniakiem ?
> Danka
Witam i spełniam Twoja prośbę(mam nadzieję,że o to Ci chodziło)
"Amoniaczki"
50 dag mąki
1/2 szklanki cukru
4 łyżki margaryny lub masła roślinnego
2 jaja
1/2 szklanki mleka
2 płaskie łyżeczki spożywczego amoniaku(węglanu amonu)
szczypta soli
cukier kryształ
Do stopionego tłuszczu dodać cukier, jaja, ucierać w misce, dodając mleko i
mieszając, aż powstanie gładka masa.Do masy wsypać mąkę wymieszaną z
amoniakiem i zagnieść ciasto jak na pierogi.Rozwałkować na około 4 mm,
foremką lub szklanką wycinać ciastka i posypywać je cukrem, docisnąć cukier
wałkiem.Przełożyć ciastka na blachę.Wstawić do mocno nagrzanego
piekarnika.Nie powinny się zbyt mocno zrumienić, bo będą niesmaczne.W słoiku
lub metalowym pudełku "amoniaczki" można przechowywać około 10 dni.
Pozdrawiam.
Mariola.
|