Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpin
ternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: archiwum i mielone
Date: Wed, 4 Dec 2002 18:46:25 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <aslf1k$2jk$1@news.tpi.pl>
References: <aslca6$g3l$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.117.192.121
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1039023988 2676 195.117.192.121 (4 Dec 2002 17:46:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 4 Dec 2002 17:46:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:137493
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisała:
> proszę o adres archiwum grupy.
http://www.google.pl/advanced_group_search?hl=pl
Wpisz to, co szukasz i nazwe grupy.
> Mam pół kilograma mielonego mięsa wieprzowo-wołowego i nie mam pomysłu co za
> niego przyrządzić.
Podstawowe danie to kotlety mielone, ale podejrzewam, ze chcialabys
tym razem zrobic cos innego...
Moze cos z przepisow z Wysokich Obcasow?
http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,1115886.html
Znajdziesz tam przepis na kulki miesne, albo pulpety z miesem i kapusta
i jeszcze pare innych potraw z miesa mielonego.
Kulki mięsne
50 dag wieprzowiny (świeżo zmielonej)
bułka namoczona w mleku
2 jajka
ząbek czosnku
łyżka startej skórki z cytryny
3 łyżki startego parmezanu
ok. 15 małych pieczarek
sól, pieprz, olej
Mięso połączyć z dokładnie odciśniętą bułką, jajkiem, drobno pokrojonym
czosnkiem, skórką cytrynową, parmezanem, solą i pieprzem.
Całość wymieszać, aby powstała jednolita masa. Formować kulki, do środka
każdej włożyć jedną całą pieczarkę lub jej połówkę. Smażyć w głębokim oleju.
Kulki powinny mieć wielkość piłeczki do ping-ponga.
Maczanie rąk w zimnej wodzie ułatwia formowanie kulek.
Kulki smakują dobrze z ostrymi sosami.
Pozdrawiam
Lilla
|