Data: 2002-12-04 17:46:25
Temat: Re: archiwum i mielone
Od: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ania" <a...@o...pl> napisała:
> proszę o adres archiwum grupy.
http://www.google.pl/advanced_group_search?hl=pl
Wpisz to, co szukasz i nazwe grupy.
> Mam pół kilograma mielonego mięsa wieprzowo-wołowego i nie mam pomysłu co za
> niego przyrządzić.
Podstawowe danie to kotlety mielone, ale podejrzewam, ze chcialabys
tym razem zrobic cos innego...
Moze cos z przepisow z Wysokich Obcasow?
http://www2.gazeta.pl/kobieta/1,24310,1115886.html
Znajdziesz tam przepis na kulki miesne, albo pulpety z miesem i kapusta
i jeszcze pare innych potraw z miesa mielonego.
Kulki mięsne
50 dag wieprzowiny (świeżo zmielonej)
bułka namoczona w mleku
2 jajka
ząbek czosnku
łyżka startej skórki z cytryny
3 łyżki startego parmezanu
ok. 15 małych pieczarek
sól, pieprz, olej
Mięso połączyć z dokładnie odciśniętą bułką, jajkiem, drobno pokrojonym
czosnkiem, skórką cytrynową, parmezanem, solą i pieprzem.
Całość wymieszać, aby powstała jednolita masa. Formować kulki, do środka
każdej włożyć jedną całą pieczarkę lub jej połówkę. Smażyć w głębokim oleju.
Kulki powinny mieć wielkość piłeczki do ping-ponga.
Maczanie rąk w zimnej wodzie ułatwia formowanie kulek.
Kulki smakują dobrze z ostrymi sosami.
Pozdrawiam
Lilla
|