Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!nntp1.phx1.gblx.net!nntp.gblx.net!nntp.gblx.net!newsfeed.news
2me.com!newsfeed2.earthlink.net!newsfeed.earthlink.net!lsanca1-snf1!news.gtei.n
et!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: arrowroot
References: <3...@s...pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 29
Date: Tue, 18 Jun 2002 08:59:14 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1024415953 4.33.132.12 (Tue, 18 Jun 2002 08:59:13 PDT)
NNTP-Posting-Date: Tue, 18 Jun 2002 08:59:13 PDT
Organization: None
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113040
Ukryj nagłówki
PatryCCCja wrote:
>
> drogi slowniku
> pisze do ciebie bo znow nie wiem co oznacza pewne slowo. tym razem tym
> slowem jest "arrowroot". sporo sie o nim dowiedzialam w sieci. wiem ze jest
> to zarowno nazwa rosliny jak i wyraianej z niej maki, wiem ze uzywa sie jej
> do zageszczania, mozna uzywac zamiennie z maka kukurydziana, jest zupelnie
> bez smaku, a w dodatku lekkostrawna. ale nadal nie wiem co to za
> cholerstwo! niech mnie ktos oswieci. po zagotowaniu robi sie
> przezroczyste.... no przeciez nie chodzi o maczke z tapioki, bo tapioka to
> tapioka :)
>
Nie znam polskiej nazwy, ale przesylam link do zdjecia korzenia
arrowroot, z ktorego robi sie ten bialy proszek.
http://www.specialfoods.com/arrowroot.html
A tu wytlumaczenie, co to jest tapioka (Brazylijski arrowroot) i jak sie
ma do w/w indyjskiego arrowroot. Jest jeszcze kilka innych odmian
arrowroot, wszystkie sluza do zageszczania potraw lub jako taki gesty
kisiel, ktory je sie z przyprawami.
http://www.encyclopedia.com/html/c1/cassava.asp
MB
|