Data: 2002-06-18 15:59:14
Temat: Re: arrowroot
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
PatryCCCja wrote:
>
> drogi slowniku
> pisze do ciebie bo znow nie wiem co oznacza pewne slowo. tym razem tym
> slowem jest "arrowroot". sporo sie o nim dowiedzialam w sieci. wiem ze jest
> to zarowno nazwa rosliny jak i wyraianej z niej maki, wiem ze uzywa sie jej
> do zageszczania, mozna uzywac zamiennie z maka kukurydziana, jest zupelnie
> bez smaku, a w dodatku lekkostrawna. ale nadal nie wiem co to za
> cholerstwo! niech mnie ktos oswieci. po zagotowaniu robi sie
> przezroczyste.... no przeciez nie chodzi o maczke z tapioki, bo tapioka to
> tapioka :)
>
Nie znam polskiej nazwy, ale przesylam link do zdjecia korzenia
arrowroot, z ktorego robi sie ten bialy proszek.
http://www.specialfoods.com/arrowroot.html
A tu wytlumaczenie, co to jest tapioka (Brazylijski arrowroot) i jak sie
ma do w/w indyjskiego arrowroot. Jest jeszcze kilka innych odmian
arrowroot, wszystkie sluza do zageszczania potraw lub jako taki gesty
kisiel, ktory je sie z przyprawami.
http://www.encyclopedia.com/html/c1/cassava.asp
MB
|