Data: 2000-03-29 11:00:15
Temat: Re: babka wielkanocna
Od: Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Anna Raciniewska napisał(a):
> szukam przepisu na babke wielkanocna drozdzowa
> w miare prostego ;)
>
> dziekuje z gory!
> Anna Raciniewska
Mam akurat pod ręką broszurkę "Łatwe ciasta domowe" z serii "Lubię
gotować" wyd. Prószyński i S-ka. Jest tu kilka naprawdę interesujących
przepisów, wklepuję niektóre, nie tylko na babę drożdżową, może na coś
się zdecydujesz. Z tego, co wiem, można im zaufać - drukują przepisy
sprawdzone i wypróbowane.
Babka drożdżowa
---------------
3 szkl. mąki pszennej, 2 jajka, 2 żółtka, 12 dag margaryny,
1,5 szkl. cukru, 5 dag drożdży, 0,5 szkl. mleka,
5 dag skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, 5 dag rodzynków,
sól; do wymsarowania formy: 2 łyżki masła
Lukier: 10 dag marcepanu, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka
Drożdże rozmieszać z mlekiem, 1 łyżeczką cukru oraz 3 łyżkami mąki i
pozostawić do wyrośnięcia. Rodzynki sparzyć i osączyć. Margarynę stopić
i ostudzić. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem. Do mąki dodać rozczyn,
margarynę i 0,24 łyżeczki soli. Ciasto wyrobić i odstawić na 30 min do
wyrośnięcia. Następnie dodać bakalie i wyrobić ciasto ponownie.
Formę do pieczenia wysmarować dokładnie masłem. Ciasto włożyć do formy i
odstawić do wyrośnięcia. Piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 170 st.
C.
Przygotować lukier: masło roztopić, dodać mleko oraz pokruszony marcepan
i dokładnie utrzeć. Babkę polukrować.
(Ja chyba zrobiłabym łatwiejszy lukier: białko utrzeć z cukrem pudrem i
sokiem cytrynowym, dla koloru można dodać szafranu, dla smaku - wybrany
olejek).
Babka marmurkowa z kawą
-----------------------
po 1 szkl. mąki pszennej i ziemniaczanej, 5 jajek,
25 dag margaryny, 1 czubata szkl. cukru, 1,5 łyżeczki proszku
do pieczenia, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżeczka kawy
rozpuszczalnej, sól; do przygotowania formy: 1 łyżka masła,
2 łyżki bułki tartej; cukier puder do posypania ciasta
Kawę rozprowadzić 1 łyżeczką gorącej wody na gęstą papkę i ostudzić.
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem, dodać oba rodzaje mąki, proszek do
pieczenia i skórkę cytrynową. Białka ubić z solą na sztywną pianę i
porcjami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.
Formę do pieczenia wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Do formy
włożyć 2/3 ciasta. Resztę ciasta wymieszać z kawą, wylać na jasne ciasto
i lekko wymieszać widelcem. Piec ok. 50 min w piekarniku nagrzanym do
180 st. C. Upieczoną babkę posypać przez gęste sito cukrem pudrem.
Babka bananowa
--------------
2 szkl. mąki pszennej, 10 dag masła, 4 jajka, 3/4 szl. cukru,
3 dojrzałe banany (ok. 60 dag), 3 łyżki śmietany 12 proc.,
2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w
cukrze, 1 cukier waniliowy (1,6 dag), sól;
do przygtowania formy: 2 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej;
Lukier: 3/4 szkl. cukru pudru, 3 łyżki rumu
Banany obrać, pokroić na kawałki i utrzeć ze śmietaną, połową cukru,
szczyptą soli i skórką pomarańczową. Jajka utrzeć z resztą cukru, cukrem
waniliowym i masłem na pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodawać stopniowo masę bananową oraz mąkę i wymieszać
na jednolite ciasto.
Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do
formy i piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Przygotować lukier: cukier puder utrzeć z rumem i polukrować ciepłą
jeszcze babkę.
Babka z kremem orzechowym
-------------------------
3 szkl. mąki pszennej, 5 jajek, 25 dag masła, 3/4 szkl. cukru,
1 cukier waniliowy (1,6 dag), po 1/2 szkl. śmietany 18 proc. i mleka, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dag kremu orzechowego (np. nutella), 3
łyżki rumu lub araku; do przygotowania formy: 2 łyżki masła, 2 łyżki
bułki tartej;
cukier puder do posypania babki
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć na pianę i
połączyć z masą jajeczną. Dodać śmietanę i mleko. Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Ciasto podzelić na
dwie części. Do jednej wlać rum, a do drugiej włożyć krem orzechowy.
Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do
formy (najpierw część z rumem, potem z kremem orzechowym). Delikatnie,
spiralnym ruchem przemieszać oba ciasta widelcem. Piec 50-60 min w
piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Babka z ajerkoniakiem
---------------------
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 4 jajka, 1 szkl. cukru pudru,
1 szkl. oleju, 1 szkl. ajerkoniaku, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z 1 cytryny, sól; do przygotowania formy: 2 łyżki masła, 2
łyżki bułki tartej; do przybrania: 1 gotowa polewa czekoladowa (albo
domowa, smaczniejsza - podawałam niedawno przepis przy okazji mazurka z
mąki ziemniaczanej)
Jajka utrzeć z cukrem pudrem i solą, dodać olej, skórkę cytrynową i
ajerkoniak. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą
jajeczną.
Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto przełożyć do
formy i piec 50-60 min w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.
Polewę przygotować wg przepisu na opakowaniu i polać nią ostudzone
ciasto.
SMACZNEGO!
Joanna
|