Data: 2007-01-31 19:51:32
Temat: Re: bakława - doświadczenia?
Od: Konrad Brywczyński <http://cerbermail.com/?EPpJiWnVOQ>
Pokaż wszystkie nagłówki
fiora <f...@r...pl> w % i napisał(a):
> > Czy ktoś robił sam bakławę i jak mu wyszła?
> Znalazłam dwa przepisy - jeden z wykorzystaniem gotowego ciasta
> francuskiego, a drugi z własnymi cieniutko rozwałkowanymi płatami
> ciasta z mąki, soli i wody.
Na pewno ani jedno, ani drugie. Baklawa i inne wynalazki bałkańskie i
tureckie robi się z ciasta phylo (filo), czyli w zasadzie takiego, jak na
strudel.
> Poproszę o jakieś porady, bo mi bardzo smakuje, ale
> nie wiem, czy warto samemu próbować?
Ja jeszcze nie próbowałem robić. Natomiast strudel owszem.
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
oferta szkoleń: http://www.brywczynscy.com/oferta_mb.pdf
|