Data: 2006-03-08 22:23:10
Temat: Re: bakłażanki
Od: Waldemar <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
mufaska wrote:
>>albo podobne z bakłażanów: bakłażany pokroić na plastry jakieś 1mm grube
>>
>
>
>
> no właśnie,..
> znacie jakieś dobre przepisy na pieczone bakłażany? nadziewane ...
> jakiekolwiek :) bakłażana mi sie chce :)
podawałem parę razy taki przepis nawinie. W roli głównej bakłażany,
cukinia, pomidory, pieczarki, cebula w dowolnej kombinacji. Wydrąża się
je. To, co się wydrążyło pokroić drobno i usmażyć (długość zależy od
trwardości tego czegoś). Dodać pietruszki zielonej, jajko, ser żółty
starty. Wciapciać to do wydrążonych warzyw, posypać lekko tartą bułką
(jak kto lubi), pokropić oliwą (jak kto lubi) i do piekarnika na 20
minut (około). Dla mięsnych dodać do farszu podsmażone mielone mięso.
Smakuje i na ciepło (z bułką lub ryżem) i na zimno. Ale więcej nie
piszę, bo głodny jestem.
Waldek
|