Data: 2006-03-09 10:01:17
Temat: Re: bakłażanki (was: włoskie przyjęcie - poradzcie)
Od: "czeremcha " <c...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mufaska <m...@b...pl> napisał(a):
> znacie jakieś dobre przepisy na pieczone bakłażany? nadziewane ...
> jakiekolwiek :) bakłażana mi sie chce :)
Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry grubości 0,5 cm nie przecinając do
końca /powstanie "wachlarz"/. Posolić, odsączyć. Ułożyć na folii
aluminiowej, w nacięcia powkładać plastry pomidora, papryki, cebuli,
pieczarki /chyba lepiej, żeby były podduszone/, plastry salami, sera żółtego
albo mozarelli. Posypać solą, pieprzem, ziołami /rozmaryn, szałwia,
tymianek, co kto lubi/, troszkę pokropić oliwą. Zawinąć w folię, upiec.
A przekrojonego wzdłuż na pół i wydrążonego /nie przesadnie/ bakłażana można
faszerować nadzieniem typu gołąbkowego, albo jarskim - ryż plus pieczarki.
Teraz mi się nasunęło - ryż plus gotowane, posiekane jajka. Do tego jakiś
koncentrat pomidorowy albo pomidory suszone? Oj, trzeba zapolować na
bakłażana... No i dodać do nadzienia to, co się z bakłażana wydłubało,
uprzednio podsmażywszy.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|