Data: 2007-06-05 16:22:48
Temat: Re: bamia, okra
Od: "eM eL" <badbatz99CUT_THIS@hotmailAND_THIS.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Michal Komorowski" <k...@w...pl> wrote in message
news:1181029490.991328.306540@q69g2000hsb.googlegrou
ps.com...
> Ooo :) A co sie z tym robi? Jaki ma smak?
> Optycznie kojarzy mi sie z ostra papryczka :)
Narodowe warzywo poludnia USA :-)))
Smaku - poza smakiem zielska - ma raczej malo, a to co ma jest troche
"dyniowate." Ma natomiast kolodion i dlatego jest uzwana jako dodatek do
roznych gumbo (zreszta gumbo to jedna z nazw okry) i takich tam
gulaszowatych potraw i zup. Fajny jest "gulasz" z kukurydzy i pomidorow z
okra. Mozna tez ja marynowac, mrozic i dodawac do potraw "dla chrupkosci."
Nic wspolnego z papryczkami, raczej z roza :-))) Oh, niektorzy maja reakcje
alergiczna po dotknieciu okry - ma ona takie wloski - wiec lepiej nosic
rekawiczki i dobrze umyc rece po dotykaniu okry. Poza tym okra jest dobra
jak najmniejsza, taka do ok. 8-10 cm dlugosci a dluzsza staje sie lykowata.
--
><eM eL><
|