Data: 2002-06-07 06:34:40
Temat: Re: baranek - pytanie do Kamasa
Od: "Qwax" <...@...q>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > Czy inne miensko tez mozna tak zrobic, (np schabik, pieczen wolowa
czy cos
> w
> > tym sensie)? I co oznacza "naszpikowanie slonina"?
>
> "Na dziko tzn., że ma udawać dziczyznę
> Naszpikować to ....cholera jak to wytłumaczyć, ja to robię tak:
kroje wąskie
> paski słoniny tak 0,5 na 0,5 zamrażam, potem wąskim nożem robię
otwór w
> mięsie i wpycham tam słoninę. Tak się robi chude mięso, właśnie
baraninę,
> wołowinę itp. wieprzowina jest raczej tłusta, więc jej nie
szpikujemy.
>
Jak włożyłem raz czosnek (i przyprawy) owinięty w boczek - głęboko,
tak by otwór się zasklepił - i zapiekłem to po przekrojeniu w miejscu
boczku było coś przesmacznego o konsystencji pasztetu. A boczku nie
zamrażam - jest gorszy po stopieniu - trochę więcej pracy ale efekt
smaczniejszy.
Pozdrawiam
Qwax
|