Data: 2003-10-06 15:06:30
Temat: Re: baranina ?
Od: "Monika Biermann" <m...@g...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wyprobowany przepis:
Baranina z curry - na 4 osoby
800 g baraniny pokroic jak na gulasz, posolic i popieprzyc. 6 pomidorow
oparzyc, obrac ze skorki i pokroic. 2 cebule i 2 zabki czosnku obrac i
pokroic w kostke. 4 lyzki oleju rozgrzac na palelni (wzgl. garnku) i usmazyc
mieso, dodac cebule i dalej smazyc az sie cebula zeszkli. Dodac lyzeczke
pimentu w proszku i 1-2 lyzki curry, nast. pomidory i czosnek. Zalac 1/4 l
rosolu, zagotowac i prozyc ok. 25-30 minut na malym ogniu. Doprawic sokiem z
1 cytryny i w razie potrzeby jeszcze sola i pieprzem. Na koncu dodac 2 lyzki
wiorkow kokosowych. Zamieszac i jeszcze raz zagotowac i natychmiast
serwowac. Ja podaje z ryzem wymieszanym z ... no kurcze jak sie ten zolty
proszek nazywa??? aha kurkuma.
Mozna troche poeksperymentowac i dodac np. winogrono, pokrojona naektarynke
czy jabko.
Monika
|