Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!new
sfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bezy?
References: <2...@4...com>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 29
Date: Mon, 11 Feb 2002 20:24:13 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1013488036 4.33.132.12 (Mon, 11 Feb 2002 20:27:16 PST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 11 Feb 2002 20:27:16 PST
X-Received-Date: Mon, 11 Feb 2002 20:27:16 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95690
Ukryj nagłówki
kamila slawinska wrote:
>
> po paczkach (ponczkach) zostalo mi 8 bialek, wiec pomyslalam - moze
> bezy (bo maz lubi). ubilam bialka z cukrem jak kazali w kuchni
> polskiej i... za rzadkei wyszlo. co prawda suszy sie w piekarniku na
> wyrob bezopodobny, ale jakos tak niemrawo, mimo ze ogien w piecyku
> malusienki i drzwiczki piekarnika otwarte. rece opadaja. czy ktos z
> was ma jakis magiczny sposob na bezy, zeby sie wreszcie udaly?
Acha, wreszcie ktos spytal. Cala sie trzese, zeby podac moj przepis na
bezy, ktory, dla odmiany, zawsze sie udaje :))))
Z mojago archiwum:
BEZY
6 bialek
1 szklanka cukru (250 gr)
Ubic bialka az beda puszyste, dodac powoli 2/3 ilosci cukru. Ubijac
przez 3 minuty, az lsniace i geste jak krem. Dodac reszte cukru, juz bez
ubijania, wymieszac lyzka, wlozyc mase do worka cukierniczego i wyciskac
ksztalty na posmarowanej blasze. Piec 1.5 godziny w 135C/275F az bezy
zmienia kolor. Ja lubie chrupkie w srodku, nie ciagnace, wiec po
poltorej godzinie wylaczam cieplo, i zostawiam bezy w zamknietym
piekarniku do wystygniecia.
Z jakiegos powodu (nie wiem, dlaczego, ale zawsze dziala) wymieszanie
tej 1/3 cukru na koncu, bez ubijania,powoduje, ze bezy nie siadaja.
Magdalena Bassett
|