« poprzedni wątek | następny wątek » |
41. Data: 2015-12-10 20:21:54
Temat: Re: bezyPani Ewa napisała:
>>> Ale ja zwykle stosuję w tym celu grubą rękawicę kuchenną.
>> Spalić się ona może. Żywym ogniem.
>
> Bez obawy, już nie raz tak robiłam. Oczywiście trzeba rękawicę
> umieścić w odpowiedniej odległości od grzałki. Przy bezach
> temperatura jest na tyle niska, że na odległość rękawica się na
> pewno nie zapali.
Mądrzy ludzie powiadają, że nie należy pchać palca między drzwi.
Nie wiem, czy palce od rękawiczek też pod to podpadają.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
42. Data: 2015-12-10 20:26:37
Temat: Re: bezykrys pisze:
>>>>>> Łyżka drewniana, przez starożytnych zwana kopyścią.
>>>>> Kopystką - jeśli już. Kopyść to łycha - do mieszania
>>>>> w garze i nakładania potraw do misek i na talerze.
>>>>> 3-)
>>>> Ależ oczywiście, pani linguistko. Jeśli już.
>>> Ot, wiedza ogólna.
>> Ogólnie wiedza gdzieś obok była.
>> Ja używam w kuchni kopyści, kulę szklaną przetrzyj.
>
> A ja mam chochlę a ostatnio nawet firlejek!
Apałonik. Po tym poznać łatwo, kto z Białegostoku. Albo
dalej nawet, z Litwy.
--
Jarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
43. Data: 2015-12-10 20:28:12
Temat: Re: bezyW dniu 15-12-10 o 20:21, Jarosław Sokołowski pisze:
> Mądrzy ludzie powiadają, że nie należy pchać palca między drzwi.
> Nie wiem, czy palce od rękawiczek też pod to podpadają.
Chyba to taka bezpalczasta bywa.
Co do soku z kapuchy w bezach, to liczę, że wypowiedzą się uczeni
kwasolodzy.
--
B.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
44. Data: 2015-12-10 20:36:14
Temat: Re: bezy"Pszemol" <P...@P...com> Wrote in message:
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1ojajabu2qsba.ofemxa25owm2$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Wed, 9 Dec 2015 18:37:12 +0100, Stokrotka napisał(a):
>>
>>> Jak masz piekarnik gazowy, to nie zaczynaj tej roboty - szkoda życia.
>>>
>>> Niezbędny jest elektryczny .
>>
>> Złej baletnicy.
>> Ja torty bezowe (dakłasy) robię w piekarniku bez termometru ani
>> termoobiegu, opalanym drewnem - w kaflowej kuchni.
>
> Stokrotce zapewne chodziło o to, że gazowy produkuje
> wilgoć bo w produktach spalania gazu jest para wodna.
Coś podobnego, nie wiedziauam 3333333-)
> W przeciwieństwie do osuszających powietrze piekarników
> elektrycznych czy też tych opalanych drewnem.
>
>
Tworzysz. Piekarniki gazowe mają odprowadzenie spalin, więc i pary
- inaczej produkty spalania gazu ziemnego
wydostawałyby się do
pomieszczenia.
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
45. Data: 2015-12-10 20:37:07
Temat: Re: bezyDnia 2015-12-10 20:17, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
> Pani Basia napisała:
>
>> Bezy niezawodne są tylko z cukrem drobnym kryształem, nigdy z pudrem,
>> zresztą już Qrczak o tym pisał. Jak kto początkujący, można dodać
>> odrobinkę (łyżeczkę) mąki ziemniaczanej dla zapewnienia sukcesu
>> dodającego skrzydeł na przyszłość, w miarę nabycia doświadczenia
>> wyeliminować ją. Piekarnik uchylony, długość suszenia zależna od
>> wielkości docelowej, czy małe beziki, czy blaty. Pomaga na ścięcie
>> się białka dodatek soku z cytryny, czy innego kwasu.
>
> Czy sok z kiszonej kapusty może być tym innym kwasem?
Zalewę z korniszonów wolę.
Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
46. Data: 2015-12-10 21:05:29
Temat: Re: bezyJarosław Sokołowski wrote:
> krys pisze:
>
>>>>>>> Łyżka drewniana, przez starożytnych zwana kopyścią.
>>>>>> Kopystką - jeśli już. Kopyść to łycha - do mieszania
>>>>>> w garze i nakładania potraw do misek i na talerze.
>>>>>> 3-)
>>>>> Ależ oczywiście, pani linguistko. Jeśli już.
>>>> Ot, wiedza ogólna.
>>> Ogólnie wiedza gdzieś obok była.
>>> Ja używam w kuchni kopyści, kulę szklaną przetrzyj.
>>
>> A ja mam chochlę a ostatnio nawet firlejek!
>
> Apałonik. Po tym poznać łatwo, kto z Białegostoku. Albo
> dalej nawet, z Litwy.
Ja tam nie wiem, u mnie tego supernarzędzia nie było, a rodzinę mam na
Lubelszczyźnie i Mazowszu. Dopiero Wielkopolska Jakość zaimportowana wraz z
TŻ przywlokła firlejek ;-)
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
47. Data: 2015-12-10 21:41:08
Temat: Re: bezyW dniu 2015-12-10 o 17:14, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 10 Dec 2015 12:51:41 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2015-12-10 o 12:12, Ikselka pisze:
>>> Dnia Thu, 10 Dec 2015 07:28:20 +0100, bbjk napisał(a):
>>>
>>>> Kopystką to koniuszy kopyta koniom czyścił.
>>> Taktak, paniusiu, koniuszy czyścił kopyta koniom :-D
>>> http://sjp.pl/koniuszy
>> Nie musisz po innych powtarzać, paniusiu.
>>
>>
> A po kim?
Nie "po kim?", ale "po co?" - oto jest pytanie.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
48. Data: 2015-12-11 10:27:29
Temat: Re: bezy
> Tworzysz. Piekarniki gazowe mają odprowadzenie spalin, więc i pary
> - inaczej produkty spalania gazu ziemnego wydostawałyby się do
> pomieszczenia.
Jakaś bzdura. Wywietsznik jest w pomieszczeniu, nie ma bezpośredniego
połącznia kuhenki z wywietsznikiem.
--
_____http://ortografia.ma7.eu_____zmiana adresu strony
w zakładce 'inne', nowa wersja syntezatora mowy GdakMini2_99 ,
z nowym głosem
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii) Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo, nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
49. Data: 2015-12-11 20:40:19
Temat: Re: bezyDnia Thu, 10 Dec 2015 17:41:41 +0100, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Thu, 10 Dec 2015 13:56:47 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> FEniks wrote:
>>>
>>>> W dniu 2015-12-09 o 23:31, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>>> Pani Ewa napisała:
>>>>>
>>>>>> Ale ja zwykle stosuję w tym celu grubą rękawicę kuchenną.
>>>>> Spalić się ona może. Żywym ogniem.
>>>>
>>>> Bez obawy, już nie raz tak robiłam. Oczywiście trzeba rękawicę umieścić
>>>> w odpowiedniej odległości od grzałki. Przy bezach temperatura jest na
>>>> tyle niska, że na odległość rękawica się na pewno nie zapali.
>>>
>>> Kombinujecie jak niewykopystkowane konie pod górkę:-). A u mnie w
>>> pełnoletnim Mastercooku gazowym jest specjalna blacha do uchylania drzwi
>>> piekarnika i osłony pokręteł przed temperaturą.
>>>
>>
>> Moja kuchnia kaflowa jest niestety niepełnoletnia - ale za to działa nawet
>> kiedy nie ma prądu ani gazu :-))
>
> oraz węgla i drewna.
>>
>
Brak węgla i drewna w Polsce?
333333-]
A gdyby nawet - poświęcę mój las za oknem 3-)
--
XL
http://www.eioba.pl/a/2zax/szczepionki-ktore-zabijaj
a-to-co-jest-przed-nami-ukrywane
http://educodomi.blog.pl/2015/08/15/epidemia-mordowa
nia-lekarzy-sprzeciwiajacych-sie-szczepieniom-cd/
Lek na raka:
http://trybeus.blogspot.com/2015/11/zamordowani-holi
styczni-lekarze-odkryli.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
50. Data: 2015-12-11 20:41:17
Temat: Re: bezyDnia Thu, 10 Dec 2015 17:41:50 +0100, cef napisał(a):
> W dniu 2015-12-10 o 17:13, Ikselka pisze:
>
>> Moja kuchnia kaflowa jest niestety niepełnoletnia - ale za to działa nawet
>> kiedy nie ma prądu ani gazu :-))
>
> A jak działa kiedy nie ma tlenu?
A KIEDY go nie ma?
PS. Dotleń się 3-]
--
XL
http://www.eioba.pl/a/2zax/szczepionki-ktore-zabijaj
a-to-co-jest-przed-nami-ukrywane
http://educodomi.blog.pl/2015/08/15/epidemia-mordowa
nia-lekarzy-sprzeciwiajacych-sie-szczepieniom-cd/
Lek na raka:
http://trybeus.blogspot.com/2015/11/zamordowani-holi
styczni-lekarze-odkryli.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |