Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Sylwia & Jurek \(XXL\)" <X...@a...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bialka
Date: Thu, 26 Oct 2000 19:40:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 35
Message-ID: <8t9t95$14e$1@news.tpi.pl>
References: <a...@4...com>
NNTP-Posting-Host: pa190.jeleniag.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 972585061 1166 212.160.39.190 (26 Oct 2000 18:31:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Oct 2000 18:31:01 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:36202
Ukryj nagłówki
Uzytkownik "gosia" <g...@p...fm> napisal w wiadomosci
news:aenfvssrar62rvoofmfig26nfmcvim6k4d@4ax.com...
> Robilam ciasto i zostalo mi kilka bialek. Co ciekawego mozna zrobic z ich
> wykorzystaniem? ( bezy, ptasie mleczko odpada)
>
> Prosze o szybka pomoc
>
> Gosia
Nie pamietam niestety skad jest ten przepis. Moze ktos podawal kiedys na
grupie?
B i a l k o w i e c
60 dag (3 szklanki) maki,
szklanka bialek,
szklanka oleju slonecznikowego lub oliwy,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
1/2 szklanki letniego mleka,
lyzeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tluszcz i tarta bulka do formy
Bialka ubic z cukrem. Do piany dodawac stopniowo olej, przesiana make
wymieszana z proszkiem do pieczenia i mleko, ciagle ubijajac. Na koncu mozna
dodac bakalie. Ciasto wlac do formy wysmarowanej tluszczem i
wysypanej tarta bulka. Piec w umiarkowanie goracym piekarniku okolo 45 min.
Smacznego
Sylwia
|