Data: 2000-10-26 17:40:40
Temat: Re: bialka
Od: "Sylwia & Jurek \(XXL\)" <X...@a...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "gosia" <g...@p...fm> napisal w wiadomosci
news:aenfvssrar62rvoofmfig26nfmcvim6k4d@4ax.com...
> Robilam ciasto i zostalo mi kilka bialek. Co ciekawego mozna zrobic z ich
> wykorzystaniem? ( bezy, ptasie mleczko odpada)
>
> Prosze o szybka pomoc
>
> Gosia
Nie pamietam niestety skad jest ten przepis. Moze ktos podawal kiedys na
grupie?
B i a l k o w i e c
60 dag (3 szklanki) maki,
szklanka bialek,
szklanka oleju slonecznikowego lub oliwy,
35 dag (1 1/2 szklanki) cukru,
1/2 szklanki letniego mleka,
lyzeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy lub esencja zapachowa,
tluszcz i tarta bulka do formy
Bialka ubic z cukrem. Do piany dodawac stopniowo olej, przesiana make
wymieszana z proszkiem do pieczenia i mleko, ciagle ubijajac. Na koncu mozna
dodac bakalie. Ciasto wlac do formy wysmarowanej tluszczem i
wysypanej tarta bulka. Piec w umiarkowanie goracym piekarniku okolo 45 min.
Smacznego
Sylwia
|