Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.pw.edu.pl!terpsychora!ebobko
From: Gertruda van der Mayerre <e...@e...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bialy barszcz
Date: Fri, 17 Nov 2000 15:34:43 +0100
Organization: Warsaw University of Technology
Lines: 35
Message-ID: <Pine.GSO.4.21.0011171525140.9610-100000@terpsychora>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: terpsychora.isep.pw.edu.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=US-ASCII
X-Trace: sinope.coi.pw.edu.pl 974471722 21429 148.81.76.28 (17 Nov 2000 14:35:22 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...edu.pl
NNTP-Posting-Date: 17 Nov 2000 14:35:22 GMT
In-Reply-To: <3...@n...vogel.pl>
X-Sender: ebobko@terpsychora
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37468
Ukryj nagłówki
On Fri, 17 Nov 2000, Ela wrote:
> Czy jest ktos z Was w posiadaniu przepisu na bialy barszcz?
> Pytam sie z odpowiednim wyprzedzeniem. Musze go zrobic na Wigilie, ktora ma
> sie odbyc u tesciow. Sami wiec rozumiecie, ze musze sie dobrze wywiazac z
> przydzielonej potrawy.
> dzieki
> Ela
Dorga Elu otoz robie cos atkeigo jak barszzc bialy nie tytlkona swieta, a
dosc czesto, poniewaz nie przepadan za tlustymi zupami miesa don nie
dodaje, a tym samym moze byc to wsoaniala potrawa wigilijna.
Potrzebny jest do tego gotowy zur w sloiku, koniecznie w sloiku, nie w
butelne szklanej, ani plastikowej jaki sie ostatnio pokazaly an rynku. W
sloiku robi je miedzy innymi firma vartum, czy jakos tak. Robi sie to
naspepujaco.
Dajemy wloszczyzne do garnbka (marchew, pietruszak, seler, por) dodajemy
vegety, listek bobkowy i ziele angielskie, wszystko zalewamy7 wrzatkiem i
gotujemy wywar, mozesz dodac tez pokrojone w duza kostke zoemniaki, ale
niekoniecznie jak ma to byc czysty barszcz. Kiedy wloszczyzna bedzie
ugotowana wyciagamy ja i do wywaru dodajemy ok pol sloizurku rozrobionego
z woda i zagowowujemy. Nastepnei dodajemy smietany, oczywisvie trzeba ja
najpierw zachartowac zurkiem, zagotowujemy i gotowe. Do gotowania mozesz
dodac tez kminku, jest wtedy smaczniejsze. Jak jzu wylaczysz gaz to
wycisnij zabek czosnku do garnka.
Pozdrawiam Thiessa
I radze wyprobowac zanim podasz to na wigilijny stol,
jesli maja przyjsc tesciowie nei pozesz eksperymentowac na dzien pzred
wigilia.
|