Data: 2000-11-17 14:34:43
Temat: Re: bialy barszcz
Od: Gertruda van der Mayerre <e...@e...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 17 Nov 2000, Ela wrote:
> Czy jest ktos z Was w posiadaniu przepisu na bialy barszcz?
> Pytam sie z odpowiednim wyprzedzeniem. Musze go zrobic na Wigilie, ktora ma
> sie odbyc u tesciow. Sami wiec rozumiecie, ze musze sie dobrze wywiazac z
> przydzielonej potrawy.
> dzieki
> Ela
Dorga Elu otoz robie cos atkeigo jak barszzc bialy nie tytlkona swieta, a
dosc czesto, poniewaz nie przepadan za tlustymi zupami miesa don nie
dodaje, a tym samym moze byc to wsoaniala potrawa wigilijna.
Potrzebny jest do tego gotowy zur w sloiku, koniecznie w sloiku, nie w
butelne szklanej, ani plastikowej jaki sie ostatnio pokazaly an rynku. W
sloiku robi je miedzy innymi firma vartum, czy jakos tak. Robi sie to
naspepujaco.
Dajemy wloszczyzne do garnbka (marchew, pietruszak, seler, por) dodajemy
vegety, listek bobkowy i ziele angielskie, wszystko zalewamy7 wrzatkiem i
gotujemy wywar, mozesz dodac tez pokrojone w duza kostke zoemniaki, ale
niekoniecznie jak ma to byc czysty barszcz. Kiedy wloszczyzna bedzie
ugotowana wyciagamy ja i do wywaru dodajemy ok pol sloizurku rozrobionego
z woda i zagowowujemy. Nastepnei dodajemy smietany, oczywisvie trzeba ja
najpierw zachartowac zurkiem, zagotowujemy i gotowe. Do gotowania mozesz
dodac tez kminku, jest wtedy smaczniejsze. Jak jzu wylaczysz gaz to
wycisnij zabek czosnku do garnka.
Pozdrawiam Thiessa
I radze wyprobowac zanim podasz to na wigilijny stol,
jesli maja przyjsc tesciowie nei pozesz eksperymentowac na dzien pzred
wigilia.
|