Data: 2000-11-24 13:18:13
Temat: Re: bialy barszcz
Od: Gertruda van der Mayerre <e...@e...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 20 Nov 2000, Ela wrote:
> Bardzo dziekuje za przepis.
> Nie wiem tylko co to zanczy zahartowac smietane zurkiem.
> Tak w ogole, to bialy barszcz to jest to samo co zurek? Sama juz nie wiem.
> Ela
Eeeee teraz sama widze jakie robie literowki, ale jesli chodzi o
hatrowanie, to tam jej nie ma. Zahartowac to znaczy dodac do smietany,
ktora mamy zamiar wlac do zupy odrobine zupy i wymieszac przed wlaniem do
garnka. Wlanie smietany bezposrednio do goracej zupy spowoduje to, ze sie
ona zetnie.
A barszcz bialy to w zasadzie moim zdaniem to samo co zurek, ostatnio
przegladalam przepisy i w kazdym na barszcz bialy, skladnikiem byl
zurek. No moze jeszcze tym sie rozni, ze w wiekszosci barszczow bylo
zalecenie zeby dodac troche chrzanu.
A tak na marginesie, to u mnie w domu faktycznie jada sie barszcz bialy na
wielkanoc, i wtedy mozna go podac z wedlina. A na Wigilie to barszcz
czerwony z uszkami grzybowymi.
Pozdrawiam Thiessa
|