Data: 2005-06-17 07:50:26
Temat: Re: bialy ser
Od: Joanna Konopka <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Dobra. Nie udalo mi sie odnalezc w Goglu linka, wiec wklepuje na nowo:
>
> - dwa litry pelnego mleka (nie UHT jesli mozliwe) podgrzac do
> temperatury letniej (palec wlozony nie parzy)
>
> - rozbeltac lyzke gesterj (sour) smietany
>
> - nakryc, odstawic w jak najcieplejsze miejsce na 2-3 dni
>
> - kwasne mleko podgrzac do 60°C (to znaczy palec troche parzy, ale nie
> za bardzo...)
>
> - przestudzic, odcedzic, odcisnac czy sie znajdzie na pokladzie
> (sitko, kapelusz...)
>
>
> Uwagi techniczne :
>
> 1. im bardziej mleko kwasne stoi, tym i ser na koniec kwasniejszy
> 2. im cieplejsze sie zsiadle mleko odcedza tym ser chudszy
>
Dziekuje Ci o dobra kobieto :)
Odwdziecze sie przy najblizszej okazji.
Pozdrawiam
Joasia
|