Data: 2001-02-15 13:49:04
Temat: Re: biszkopt
Od: Krystian Sobkowiak <k...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Katarzyna Głowala" wrote:
Czesc:-))))
> Poprosze o niezawodny(?) przepis na ciasto biszkoptowe.
> Mam wielka ochote upiec tort!
Znam stary sprawdzony przepis, jeszcze z zeszytu
mojej mamy.
1 szklanka maki (1/2 tortowej, 1/2 ziemniaczanej)
1 szklanka cukru (daje troche mniej, aby nie byl za slodki)
1 szklanka jaj (wychodzi ok. 5 szt.)
moze byc cukier waniliowy, aromat waniliowy, smietankow
(jak kto woli)
i lyzeczka proszku do pieczenie lub nie
Najpierw ubijam bialka na sztywna piane (dobrze sie ubijaja jak sa zimne),
potem dodaje cukier (cukier waniliowy itp) i zoltka i dalej ubijam
(dosc dlugo-musi byc bardzo puszysta piana).
Na koniec maki (przesiane przez sitko) i wtedy mieszam tylko lyzka
(bez ubijania). Pieke ok. 30 min., wstawiam ciasto do nagrzanego wczesniej
piekarnika.
A zeby nie upadl - jest sposob.
Tortownice smaruje tluszczem tylko na dnie, boki nie - wtedy podczas
pieczenia sie nie odkleja i nie ,,wpadna do srodka'', a po wyjeciu z
piekarnika jeszcze goracy odwracam do gory dnem (w formie!).
Ustawiam na jakims podwyzszeniu (pod ranty blachy podkladam np. pudelka
od zapałek) i tak zostawiam do wystygniecia.:-)))
Bez obaw nie wypadnie z blachy, a jest rowniutenki.
Pozdrawiam
Magdalena Kosin
m...@g...pl
PS.
Czytam juz liste od jakiegos czasu, ale jakos tak nie bardzo mam
mozliwosc odpisywac, mam nadzieje ze niedlugo sie to zmieni.
|