Data: 2004-07-21 19:06:43
Temat: Re: bitki wolowe
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Magda wrote:
> Jak zrobic bitki wolowe zeby sie nadawaly do konsumpcji?
Moje sie nadaja jak najbardziej, wiec podam Ci przepis - moze nie sa to
klasyczne polskie, ktore sa z chlebem tylko, ale sa bardzo dobre.
kawalek wolowiny "na bitki", pokrojony w grube plastry (kroi sie
latwiej, jesli mieso bylo schlodzone w zamrazalniku przez kilkanascie
minut)
sol, pieprz
maka do obtaczania
maslo i olej do smazenia
Mieso rozbic na cienkie plastry, kazdy oproszyc sola, pieprzem,
przyklepac i obtoczyc w mace, strzasnac nadmiar maki, umiescic na
patelni z goracym maslem i olejem (pol na pol), smazyc na wysokim ogniu
z obu stron, okolo minuty, az brazowe, przelozyc do garnka z szerokim
dnem. Gdy wszystkie usmazone, zalac goraca patelnie szklanka wody,
zeskrobac przysmazone czasteczki i calosc przelac do garnka z bitkami.
Przyryc i dusic na najmniejszym ogniu przez pol godziny albo az mieso
bedzie miekkie, dolewajac wody w miare potrzeby, zeby utrzymac pozadana
ilosc sosu. Bitki nigdy nie powinny byc calkowicie zalane sosem, musza
troche wystawac.Pod koniec gdy mieso miekkie, mozna sos podac jak jest,
lub doprawic smietana, lub wywarem z grzybow, lub domieszac uduszone
kurki, lub dodac (brrrrrrr) pasty pomidorowej, jak niektorzy lubia.
Magdalena Bassett
|