Data: 2001-11-07 08:42:35
Temat: Re: blok czekoladowy na zimno
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik MonisiaNSX <m...@i...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9s9iep$bi8$...@s...pg.gda.pl...
> Niedlugo sa urodzinki mojej malutkiej kuzynki i poproszono mnie zebym
> zrobila na to przyjecie cos takiego jak "blok czekoladowy".
> Tutuje :-)
mam taki przepis ale nie wiem co z tym tluszczem kokosowym , moze inni
poradza :
blok czekoladowy na zimno
25 dkg tluszczu kokosowego
4 jajka
szczypta soli
20 dkg cukru pudru
2-3 krople aromatu migdalowego
5 dkg kakao
2 czubate lyzeczki kawy rozpuszczalnej
3-4 lyzki likieru migdalowego
250 g prostokatnych herbatnikow typu "petit beurre'
ok. 5 dkg migdalow bez lupinek do przybrania
Tluszcz kokosowy pokroic w kostke, stopic na wolnym ogniu i przestudzic do
temperatury reki, ale powinien zachowac plynna konsystencje.
Jajka posolic i ubic, dodajac stopniowo cukier puder i aromat migdalowy.
Ucierac az masa stanie sie prawie biala a cukier sie rozpusci.
Zmieszac kakao i kawe rozpuszczalna w proszku i polaczyc z masa jajeczna.
Skropic likierem migdalowym. Na koniec wlac powoli cienkim strumieniem
tluszcz kokosowy, mieszajac.
Forme keksowa wylozyc pergaminem lub folia aluminiowa, przy czym brzegi
folii powinny wystawac ponad forme. Spod wylozyc warstwa herbatnikow. Na
wierzch nalozyc nieco masy czekoladowej, na nia znow warstwe herbatnikow i
tak dalej az zuzyjemy mase czekoladowa i herbatniki.
Wstawic blok do lodowki na 2-3 godz. by masa stezala.
Wyjac formy razem z folia, folie ostroznie usunac. Migdaly podzielic wzdluz
na polowki, ostroznie ogrzac na suchej patelni, ale nie prazyc, najwyzej
lekko zrumienic na jasnozloty kolor. Przybrac wierzch bloku czekoladowego i
ponownie wstawic do lodowki, by dobrze stezal. Kroic na kawalki i podawac
Przepis ten pochodzi z Burdy.
Jola
L-L
|