Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.t
pinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bogracz
Date: Thu, 12 Sep 2002 08:11:36 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 48
Message-ID: <alpc57$o4i$1@news2.tpi.pl>
References: <alp8cg$g5p$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news2.tpi.pl 1031812071 24722 213.25.246.186 (12 Sep 2002 06:27:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Sep 2002 06:27:51 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:125279
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Pawel Skonieczny" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:alp8cg$g5p$1@news2.tpi.pl...
> będąc u rodziny na śląsku jadłam potrawę o nazwie "Bogracz" przyznam że
> rewelacyjną czy ktoś zna może na to przepis ?
uwaga: purysci krzycza , ze nie uzywa sie slowa bogracz tylko zupa
gulaszowa, bo bogracz to kociolek w ktorym sie to robi. A w Gdansku w
Czardaszu jednak funkcjonuje ta potrawa jako bogracz i widze , ze na Slasku
tez. To niech bedzie "bogracz" ;-P
Zupa gulaszowa - Bogracz
1 kg wołowiny z koscia (łopatka, rostbef)
wloszczyzna
2 cebule,
2 papryki( zielone),
1łyzka słodkiej, mielonej papryki,1/2 łyzeczki do kawy kminku,
2 łyzki smalcu,
3 pomidory,
60 dkg ziemniaków,
sol
oprocz tego kluski - csipetke : 20 dkg maki, jajo,sol
Mieso oddzielic od kosci. Na kosciach ugotowac wywar z jarzynami i kminkiem.
Mieso pokroic w kostke , zrumienic na smalcu z drobno pokrajana cebula. Do
zrumienionego miesa dolać 2 szklanki wody, dodac slodka, zmielona papryke,
pomidory pokrajane w cwiartki i paprykę w kostkę.
Dusic toto az będzie miękkie (na małym ogniu - dolewac wody w razie
potrzeby) .Gdy mieso bedzie miekkie włozyc ziemniaki pokrajane w
kostke. Ugotowac do miękkosci. Na koniec wlac wywar i wrzucic kluski-
csipetke.
Csipetke sa to kluski pokrajane w mała kostke lub robione podobnie do naszej
zacierki - w formie spłaszczonych ziaren fasoli. Z 20 dkg maki, jednego jaja
i szczypty soli zagniata się dosc sprezyste ciasto. Mozna je rozwalkowac lub
drobc -skubac palcami (lepiej drobic). Gotowac w osolonej wodzie lub
bulionie z kostki, odcedzic i wrzucic do gotowej zupy.
Idealnym dodatkiem do tego jest chrupiaca buleczka i schlodzone
piwo...
Jola L-L
|