Data: 2002-09-12 07:12:31
Temat: Re: bogracz
Od: "Biesiek" <B...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:alpc57$o4i$1@news2.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Pawel Skonieczny" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości
> news:alp8cg$g5p$1@news2.tpi.pl...
> > będąc u rodziny na śląsku jadłam potrawę o nazwie "Bogracz" przyznam że
> > rewelacyjną czy ktoś zna może na to przepis ?
>
> uwaga: purysci krzycza , ze nie uzywa sie slowa bogracz tylko zupa
> gulaszowa, bo bogracz to kociolek w ktorym sie to robi. A w Gdansku w
> Czardaszu jednak funkcjonuje ta potrawa jako bogracz i widze , ze na
Slasku
> tez. To niech bedzie "bogracz" ;-P
>
> Zupa gulaszowa - Bogracz
>
> 1 kg wołowiny z koscia (łopatka, rostbef)
> wloszczyzna
> 2 cebule,
> 2 papryki( zielone),
> 1łyzka słodkiej, mielonej papryki,1/2 łyzeczki do kawy kminku,
> 2 łyzki smalcu,
> 3 pomidory,
> 60 dkg ziemniaków,
> sol
> oprocz tego kluski - csipetke : 20 dkg maki, jajo,sol
>
> Mieso oddzielic od kosci. Na kosciach ugotowac wywar z jarzynami i
kminkiem.
> Mieso pokroic w kostke , zrumienic na smalcu z drobno pokrajana cebula. Do
> zrumienionego miesa dolać 2 szklanki wody, dodac slodka, zmielona papryke,
> pomidory pokrajane w cwiartki i paprykę w kostkę.
> Dusic toto az będzie miękkie (na małym ogniu - dolewac wody w razie
> potrzeby) .Gdy mieso bedzie miekkie włozyc ziemniaki pokrajane w
> kostke. Ugotowac do miękkosci. Na koniec wlac wywar i wrzucic kluski-
> csipetke.
> Csipetke sa to kluski pokrajane w mała kostke lub robione podobnie do
naszej
> zacierki - w formie spłaszczonych ziaren fasoli. Z 20 dkg maki, jednego
jaja
> i szczypty soli zagniata się dosc sprezyste ciasto. Mozna je rozwalkowac
lub
> drobc -skubac palcami (lepiej drobic). Gotowac w osolonej wodzie lub
> bulionie z kostki, odcedzic i wrzucic do gotowej zupy.
> Idealnym dodatkiem do tego jest chrupiaca buleczka i schlodzone
> piwo...
>
> Jola L-L
Ten przepis jest boski ))) Korzystałam z niego kilka razy. Polecam szczerze
!
Mniaaam
basia
|