Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-ma
il
From: "Biesiek" <B...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bogracz
Date: Thu, 12 Sep 2002 09:12:31 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 56
Sender: B...@p...onet.pl@195.136.66.237
Message-ID: <alpejp$l6$1@news.onet.pl>
References: <alp8cg$g5p$1@news2.tpi.pl> <alpc57$o4i$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 195.136.66.237
X-Trace: news.onet.pl 1031814585 678 195.136.66.237 (12 Sep 2002 07:09:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Sep 2002 07:09:45 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:125285
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:alpc57$o4i$1@news2.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Pawel Skonieczny" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości
> news:alp8cg$g5p$1@news2.tpi.pl...
> > będąc u rodziny na śląsku jadłam potrawę o nazwie "Bogracz" przyznam że
> > rewelacyjną czy ktoś zna może na to przepis ?
>
> uwaga: purysci krzycza , ze nie uzywa sie slowa bogracz tylko zupa
> gulaszowa, bo bogracz to kociolek w ktorym sie to robi. A w Gdansku w
> Czardaszu jednak funkcjonuje ta potrawa jako bogracz i widze , ze na
Slasku
> tez. To niech bedzie "bogracz" ;-P
>
> Zupa gulaszowa - Bogracz
>
> 1 kg wołowiny z koscia (łopatka, rostbef)
> wloszczyzna
> 2 cebule,
> 2 papryki( zielone),
> 1łyzka słodkiej, mielonej papryki,1/2 łyzeczki do kawy kminku,
> 2 łyzki smalcu,
> 3 pomidory,
> 60 dkg ziemniaków,
> sol
> oprocz tego kluski - csipetke : 20 dkg maki, jajo,sol
>
> Mieso oddzielic od kosci. Na kosciach ugotowac wywar z jarzynami i
kminkiem.
> Mieso pokroic w kostke , zrumienic na smalcu z drobno pokrajana cebula. Do
> zrumienionego miesa dolać 2 szklanki wody, dodac slodka, zmielona papryke,
> pomidory pokrajane w cwiartki i paprykę w kostkę.
> Dusic toto az będzie miękkie (na małym ogniu - dolewac wody w razie
> potrzeby) .Gdy mieso bedzie miekkie włozyc ziemniaki pokrajane w
> kostke. Ugotowac do miękkosci. Na koniec wlac wywar i wrzucic kluski-
> csipetke.
> Csipetke sa to kluski pokrajane w mała kostke lub robione podobnie do
naszej
> zacierki - w formie spłaszczonych ziaren fasoli. Z 20 dkg maki, jednego
jaja
> i szczypty soli zagniata się dosc sprezyste ciasto. Mozna je rozwalkowac
lub
> drobc -skubac palcami (lepiej drobic). Gotowac w osolonej wodzie lub
> bulionie z kostki, odcedzic i wrzucic do gotowej zupy.
> Idealnym dodatkiem do tego jest chrupiaca buleczka i schlodzone
> piwo...
>
> Jola L-L
Ten przepis jest boski ))) Korzystałam z niego kilka razy. Polecam szczerze
!
Mniaaam
basia
|