« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-12 05:21:18
Temat: bograczbędąc u rodziny na śląsku jadłam potrawę o nazwie "Bogracz" przyznam że
rewelacyjną czy ktoś zna może na to przepis ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-12 06:11:36
Temat: Re: bogracz
Użytkownik "Pawel Skonieczny" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:alp8cg$g5p$1@news2.tpi.pl...
> będąc u rodziny na śląsku jadłam potrawę o nazwie "Bogracz" przyznam że
> rewelacyjną czy ktoś zna może na to przepis ?
uwaga: purysci krzycza , ze nie uzywa sie slowa bogracz tylko zupa
gulaszowa, bo bogracz to kociolek w ktorym sie to robi. A w Gdansku w
Czardaszu jednak funkcjonuje ta potrawa jako bogracz i widze , ze na Slasku
tez. To niech bedzie "bogracz" ;-P
Zupa gulaszowa - Bogracz
1 kg wołowiny z koscia (łopatka, rostbef)
wloszczyzna
2 cebule,
2 papryki( zielone),
1łyzka słodkiej, mielonej papryki,1/2 łyzeczki do kawy kminku,
2 łyzki smalcu,
3 pomidory,
60 dkg ziemniaków,
sol
oprocz tego kluski - csipetke : 20 dkg maki, jajo,sol
Mieso oddzielic od kosci. Na kosciach ugotowac wywar z jarzynami i kminkiem.
Mieso pokroic w kostke , zrumienic na smalcu z drobno pokrajana cebula. Do
zrumienionego miesa dolać 2 szklanki wody, dodac slodka, zmielona papryke,
pomidory pokrajane w cwiartki i paprykę w kostkę.
Dusic toto az będzie miękkie (na małym ogniu - dolewac wody w razie
potrzeby) .Gdy mieso bedzie miekkie włozyc ziemniaki pokrajane w
kostke. Ugotowac do miękkosci. Na koniec wlac wywar i wrzucic kluski-
csipetke.
Csipetke sa to kluski pokrajane w mała kostke lub robione podobnie do naszej
zacierki - w formie spłaszczonych ziaren fasoli. Z 20 dkg maki, jednego jaja
i szczypty soli zagniata się dosc sprezyste ciasto. Mozna je rozwalkowac lub
drobc -skubac palcami (lepiej drobic). Gotowac w osolonej wodzie lub
bulionie z kostki, odcedzic i wrzucic do gotowej zupy.
Idealnym dodatkiem do tego jest chrupiaca buleczka i schlodzone
piwo...
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-12 07:05:57
Temat: Re: bogracz->uwaga: purysci krzycza , ze nie uzywa sie slowa bogracz tylko zupa
gulaszowa, bo bogracz to kociolek w ktorym sie to robi. A w Gdansku w
Czardaszu jednak funkcjonuje ta potrawa jako bogracz i widze , ze na Slasku
tez. To niech bedzie "bogracz" ;-P
Krakow tez je Bogracz i w cale ze nie garnki ;-).
A co do przepsiu to ja jeszcze czasem, dla urozmaicenia dodaje kilka
kiszonych ogorkow pokrojonych w kostke. Niesamowicie zmienia to to smak i
nawet na plus :)))).
--
__________________________
Justyna glodna bez pomyslu na sniadanie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-12 07:10:22
Temat: Re: bogracz
Użytkownik "Biesiek" <B...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:alpejp$l6$1@news.onet.pl...
> > Idealnym dodatkiem do tego jest chrupiaca buleczka i schlodzone
> > piwo...
> >
> > Jola L-L
> Ten przepis jest boski ))) Korzystałam z niego kilka razy. Polecam
szczerze
> !
> Mniaaam
> basia
w Gdansku chlodno dzisiaj choc slonecznie - ale po tym poscie cieplutko mi
sie zrobilo :))))
dzieki Basiu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-12 07:12:31
Temat: Re: bogracz
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:alpc57$o4i$1@news2.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Pawel Skonieczny" <p...@w...pl> napisał w
wiadomości
> news:alp8cg$g5p$1@news2.tpi.pl...
> > będąc u rodziny na śląsku jadłam potrawę o nazwie "Bogracz" przyznam że
> > rewelacyjną czy ktoś zna może na to przepis ?
>
> uwaga: purysci krzycza , ze nie uzywa sie slowa bogracz tylko zupa
> gulaszowa, bo bogracz to kociolek w ktorym sie to robi. A w Gdansku w
> Czardaszu jednak funkcjonuje ta potrawa jako bogracz i widze , ze na
Slasku
> tez. To niech bedzie "bogracz" ;-P
>
> Zupa gulaszowa - Bogracz
>
> 1 kg wołowiny z koscia (łopatka, rostbef)
> wloszczyzna
> 2 cebule,
> 2 papryki( zielone),
> 1łyzka słodkiej, mielonej papryki,1/2 łyzeczki do kawy kminku,
> 2 łyzki smalcu,
> 3 pomidory,
> 60 dkg ziemniaków,
> sol
> oprocz tego kluski - csipetke : 20 dkg maki, jajo,sol
>
> Mieso oddzielic od kosci. Na kosciach ugotowac wywar z jarzynami i
kminkiem.
> Mieso pokroic w kostke , zrumienic na smalcu z drobno pokrajana cebula. Do
> zrumienionego miesa dolać 2 szklanki wody, dodac slodka, zmielona papryke,
> pomidory pokrajane w cwiartki i paprykę w kostkę.
> Dusic toto az będzie miękkie (na małym ogniu - dolewac wody w razie
> potrzeby) .Gdy mieso bedzie miekkie włozyc ziemniaki pokrajane w
> kostke. Ugotowac do miękkosci. Na koniec wlac wywar i wrzucic kluski-
> csipetke.
> Csipetke sa to kluski pokrajane w mała kostke lub robione podobnie do
naszej
> zacierki - w formie spłaszczonych ziaren fasoli. Z 20 dkg maki, jednego
jaja
> i szczypty soli zagniata się dosc sprezyste ciasto. Mozna je rozwalkowac
lub
> drobc -skubac palcami (lepiej drobic). Gotowac w osolonej wodzie lub
> bulionie z kostki, odcedzic i wrzucic do gotowej zupy.
> Idealnym dodatkiem do tego jest chrupiaca buleczka i schlodzone
> piwo...
>
> Jola L-L
Ten przepis jest boski ))) Korzystałam z niego kilka razy. Polecam szczerze
!
Mniaaam
basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-12 07:45:24
Temat: Re: bogracz> > będąc u rodziny na śląsku jadłam potrawę o nazwie "Bogracz" przyznam
że
> > rewelacyjną czy ktoś zna może na to przepis ?
To jest potrawa wegierskich pasterzy - gesta zupa w kociolku -
bogracsgulyas (po wegiersku gulyas - pasterz, a bogracs - kociolek).
Jakis czas temu ten temat zostal opracowany i zamieszczony na stronie
grupowej: http://kuchenna.host.sk w dziale "Przepisy grupowe".
Znajdziesz historie gulaszowa Wladyslawa L z dokladnym opisem, ktory to
gulasz jest ktory, a takze kilka przepisow, linkow i adresow knajpek,
gdzie robia dobra gulaszowa lub jak kto woli borgacz :-)
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-12 08:50:52
Temat: Re: bograczUprzejmie prosze o ciecie cytatow :-)
Pozdrawiam
--
Lukasz Madeksza
Department of Computer Sciences
Technische Universitaet Berlin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-12 09:29:04
Temat: Re: bograczOn Thu, 12 Sep 2002 09:45:24 +0200, "Bożena"
<b...@s...pw.edu.pl> wrote:
>> > będąc u rodziny na śląsku jadłam potrawę o nazwie "Bogracz" przyznam
>że
>> > rewelacyjną czy ktoś zna może na to przepis ?
>
>To jest potrawa wegierskich pasterzy - gesta zupa w kociolku -
>bogracsgulyas (po wegiersku gulyas - pasterz, a bogracs - kociolek).
>
>Jakis czas temu ten temat zostal opracowany i zamieszczony na stronie
>grupowej: http://kuchenna.host.sk w dziale "Przepisy grupowe".
>Znajdziesz historie gulaszowa Wladyslawa L z dokladnym opisem, ktory to
>gulasz jest ktory, a takze kilka przepisow, linkow i adresow knajpek,
>gdzie robia dobra gulaszowa lub jak kto woli borgacz :-)
>
>Bozenka z Wilna ;o)
>Warszawa - Wilno
znaczy co to znaczy (cytat)...ze gulasz to zupa na pasterzu???
Trys, co sie poczul z lekka kanibalistyczne
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-12 10:59:54
Temat: Re: bogracz> znaczy co to znaczy (cytat)...ze gulasz to zupa na pasterzu???
>
> Trys, co sie poczul z lekka kanibalistyczne
> K.T. - starannie opakowana
Chyba raczej "kociolek pasterza"... tak mi bardziej pasuje...
zupa na pasterzu... dobre :-))
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-12 13:30:41
Temat: Re: bograczKrysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
> On Thu, 12 Sep 2002 09:45:24 +0200, "Bożena"
> <b...@s...pw.edu.pl> wrote:
>>> > będąc u rodziny na śląsku jadłam potrawę o nazwie "Bogracz" przyznam
>>że
>>> > rewelacyjną czy ktoś zna może na to przepis ?
>>
>>To jest potrawa wegierskich pasterzy - gesta zupa w kociolku -
>>bogracsgulyas (po wegiersku gulyas - pasterz, a bogracs - kociolek).
>>
>>Jakis czas temu ten temat zostal opracowany i zamieszczony na stronie
>>grupowej: http://kuchenna.host.sk w dziale "Przepisy grupowe".
>>Znajdziesz historie gulaszowa Wladyslawa L z dokladnym opisem, ktory to
>>gulasz jest ktory, a takze kilka przepisow, linkow i adresow knajpek,
>>gdzie robia dobra gulaszowa lub jak kto woli borgacz :-)
> znaczy co to znaczy (cytat)...ze gulasz to zupa na pasterzu???
No i dziwic sie, ze Wladyslaw wysiadl...
Pedro.
--
#!/usr/bin/perl -- Maciej "Pedro" Jastrzebski p...@g...umcs.lublin.pl
open(h,${$|})?$_=<h>:f<vwy;$_.=<h>;split??;$=-=$=;wh
ile(!$S){$===48?exit:print
$_[$==unpack "x$?c",'&-$(T+$4+"4<+$T+!+$:!"g$B"< +!N/$(@!J$("$>h$B">4@(+!N&J'.
' $-4+J $>h$+f+J/J:-$g/(T$/(N</.+$&$d!/+J N0'];$?+=!$S;}
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |