Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brzoskwinie - co zrobic?
Date: Mon, 20 Sep 2004 12:52:14 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 58
Message-ID: <cimcia$m9m$1@inews.gazeta.pl>
References: <cimbn2$fpq$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.153.178.200
Mime-Version: 1.0
Content-Type: multipart/related; type="text/plain";
boundary="----=_NextPart_000_0213_01C49F10.A804B370"
X-Trace: inews.gazeta.pl 1095677323 22838 217.153.178.200 (20 Sep 2004 10:48:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Sep 2004 10:48:43 +0000 (UTC)
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-User: kinga.macyszyn
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:215811
Ukryj nagłówki
> Mam ochote na coś pysznego brzoskwiniowego :-)
> Pozdrawiam
> Gosia
>
Brzoskwiniowiec jogurtowy!
Autorstwa Wkn:
0,5 l jogurtu naturalnego
2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g każdy
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny + 2 łyżeczki
puszka brzoskwiń
galaretka brzoskwiniowa albo o smaku owoców tropikalnych
paczka biszkoptów
0,5 szklanki mleka
50 ml wódki albo malibu
0,5 szklanki wody do rozpuszczenia żelatyny
Dno tortownicy wyłożyć równomiernie biszkoptami nasączonymi mlekiem z
alkoholem.
Jogurt połączyć z serkami waniliowymi i cukrem. 4 połowki brzoskwiń zostawić
do dekoracji, resztę pokroić w kostkę i dodać do masy jogurtowej. Wlać
przestudzoną żelatynę. Najlepiej używać żelatyny, która nie wymaga
gotowania, tylko rozpuszczenia w gorącej wodzie.
Masę dokładnie wymieszać i przelać do szczelnej tortownicy o średnicy około
30 cm. Formę wstawić do lodówki.
W czasie, gdy masa będzie tężała, rozpuścić galaretkę w gorącej wodzie.
Dodać do niej pozostały sok z brzoskwiń (powinno go być około 300 ml)
wcześniej podgrzany i wymieszany z 2 łyżeczkami żelatyny.
Wyjąć tortownicę z lodówki. Udekorować dowolnie pokrojonymi brzoskwiniami i
zalać zimną galaretką. Całość odstawić ponownie do lodówki na kilka godzin.
Deser, dzięki jogurtowi jest bardzo lekki. Nie wymaga dodawania jajek, masła
ani śmietany.
Jeżeli przygotowuje się brzoskwiniowiec dla dzieci, należy oczywiście
zrezygnować z alkoholu do nasączania biszkoptów. Smacznego.
|