Data: 2004-09-20 13:23:02
Temat: Re: brzoskwinie - co zrobic?
Od: "Ania Ladorucka" <a...@n...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gosia wrote:
> Macie jakies propozycje przepisów potraw z tymi owocami do
> zjedzenia natychmiastowego - tj. ciast, deserow i tym podobnych
> produktów? (przetworow robic sie nie chce)
Polecam serdecznie:
(Cytuję:)
Brzoskwiniowiec Asi Michalskiej
2,5 szklanki mąki
5 żółtek (białka na później zostawić)
1 kostka margaryny
szczypta soli szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem (winiary)
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża - w sezonie dodajemy świeże brzoskwinie około 70-80
dkg
pół szklanki cukru pudru
Z mąki, żółtek, margaryny, pr. do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.
Wyrobić porządnie i podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na
około 2 godziny. Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z grubymi
oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7
minut. W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto, na
budyń ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotować pianę z białek
ubitych z pół szklanki cukru pudru i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na
koniec zetrzeć drugą część ciasta na białko i piec 35-40 min, w temperaturze
180 c. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Jest bardzo smaczne i ma kilka
warstw. Ja przechowuję je w lodówce.
koniec cytatu.
--
Pozdrawiam,
Ania
|