Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ania Ladorucka" <a...@n...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: brzoskwinie - co zrobic?
Date: Mon, 20 Sep 2004 15:23:02 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <cimlqo$3or$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <cimbn2$fpq$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pb30.torun.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1095686808 3867 213.25.215.30 (20 Sep 2004 13:26:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 20 Sep 2004 13:26:48 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:215831
Ukryj nagłówki
Gosia wrote:
> Macie jakies propozycje przepisów potraw z tymi owocami do
> zjedzenia natychmiastowego - tj. ciast, deserow i tym podobnych
> produktów? (przetworow robic sie nie chce)
Polecam serdecznie:
(Cytuję:)
Brzoskwiniowiec Asi Michalskiej
2,5 szklanki mąki
5 żółtek (białka na później zostawić)
1 kostka margaryny
szczypta soli szczypta cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe z cukrem (winiary)
3/4 litra mleka
puszka brzoskwiń duża - w sezonie dodajemy świeże brzoskwinie około 70-80
dkg
pół szklanki cukru pudru
Z mąki, żółtek, margaryny, pr. do pieczenia, soli i cukru zagnieść ciasto.
Wyrobić porządnie i podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na
około 2 godziny. Po wyjęciu utrzeć 1 część ciasta na tarce z grubymi
oczkami, lekko przygnieść i zapiec w piekarniku o temperaturze 180c przez 7
minut. W międzyczasie ugotować budyń i gorący wylać na zapieczone ciasto, na
budyń ułożyć pokrojone w paski brzoskwinie. Przygotować pianę z białek
ubitych z pół szklanki cukru pudru i tą pianę wylać na brzoskwinie. Na
koniec zetrzeć drugą część ciasta na białko i piec 35-40 min, w temperaturze
180 c. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Jest bardzo smaczne i ma kilka
warstw. Ja przechowuję je w lodówce.
koniec cytatu.
--
Pozdrawiam,
Ania
|