Data: 2001-10-26 14:12:15
Temat: Re: budyn de Luxe
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> mozna zrobic creme anglais
>> lub baked custard czyli pieczony budyn. czyli wrzace mleko,
>> wymieszane z roztrzepanymi jajami, wanilia, mozna i smietany
>
>Pieknie prosze o dokladniejsze proporcje...
Z tymi proporcjami to troche problematyczne...tak na pol litra
mleka niecale - 2 jaja, jak male, albo masz fantazje to 3
mniejsze. Te pol litra to niecale pol litra bo taki mam
plastikowy dzbanuszek z miarka, ze jakby bylo cale pol litr juz
ani jaja ani cukier nie wejda. Cukru/cukru waniliowego/Z wanilia
prawdziwa tak na oko, zeby bylo dosc slodkie. jakby co to zawsze
mozna doslodzic konfitura labo czym. Trzeba dobrze jaja zbeltac,
bo zostana gluty (PRAWDZIWY przpeis przewiduje przerzucenie tego
przez sitko).
>> dodac jak kto musi. wlac do naczynia zaroodp. wstawic do bain
>> Marie
>
>A co to???
Naczynie wieksze od tego, w ktorym masz to co, wypelnone goraca
woda, do ktorego sie wklada naczynie z tym czyms...nieprzypala
sie wtedy a tak piecze naparze, do roznych pieczonych rzeczy
wklada sie takie bain Marie na spod piekarnika i nie pamietam do
jakich rzeczy i rzeczywiscie po co....
Wladyslaw na pewno wie, wiec ja juz nie musze.
>
>i piec nie szybko, bo podplynie jajeczna surowica. Moze
>> miec po wierzchu galke muszkat.
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
|