Data: 2001-01-18 10:22:15
Temat: Re: buleczki
Od: Mdana <m...@n...chrobot.krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 18 Jan 2001, gosia wrote:
> Potrzbuje przepisu na buleczki drozdzowe, takie z marmolada w srodeczku.
1/2 kg mąki
50 g drożdży
1/4 kostki masła/margaryny
2-3 jajka
1 cukier waniliowy i 1 łyżka cukru (bez waniliowego 2 łyżki cukru)
mleko
W 1/2 szkl. ciepłego mleka (+ łyzeczka cukru) rozpuścić drożdże i zostawić
do wyrośnięcia; masło roztopić; mąkę wymieszać z resztą cukru, dodać jaja,
wyrośniete drożdże i mleko (tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję), a
pod koniec wyrabiania roztopiony ale przestudzony tłuszcz.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na grubość ok 1 cm, wycinać szklanką
kółeczka, do środka marmolada/owoce, dokładnie zlepić. Zostawić jeszcze
chwilę do wyrosnięcia i pieć w nagrzanym piekarniku (ok 150-200 stopni).
Mdana
|