Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <b...@n...se>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: buraki
Date: 18 Jan 2002 21:37:26 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 51
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <a29mcj$fhi$1@sunrise.pg.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1011386246 31514 192.168.240.245 (18 Jan 2002 20:37:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Jan 2002 20:37:26 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 213.66.225.23, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; Win 9x 4.90)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:92688
Ukryj nagłówki
> Czy ktoś z Was ma przepis na marynowane buraki?
> I czy robi z nich coś jeszcze; np jakąś sałatkę lub coś takiego.
> Ja jadłam je tylko na "sucho" że się tak wyrażę.
>
> Czekam na propozycje!
> Pozdrowienia Urszula
-----------------------------------
Przepis na szwedzkie marynowane buraki:
Marynowane buraki
2 kg malych burakow
szklanka occtu
3 szklanki wody
0,5 lyzki soli
250 g cukru (1,5 szklanki)
10 gozdzikow
10 ziaren pieprzu (najlepiej bialego)
kawalek chrzanu
Umyc i obrac buraki. Ugotowac prawie na miekko. ostudzic pod zimna woda.
Zagotowac ocet z woda i pozostalymi skladnikami. Wlozyc buraki do zalewy i
jeszcze chwile pogotowac. Przelozyc do sloiczkow, wlozyc kawalki chrzanu i
zalac zalewa. Po kilu dniach mozna jesc.
I salatki z burakow:
Salatka z burakow
2 jablka
4 marynowane buraki
0,5 pora
250 g serka homogenizowanego albo kwasnej gestej smietany
1 lyzeczka starteg chrzanu
1 szczypta soli
1-2 lyzki zalewy z burakow
Poszatkowac jablka, buraki i pokroic pora. Wszystkie skladniki wymieszac razem,
Dobre do szynki czy mielonych
Rasolje salatka ziemniaczano-buraczana estlandzka
5 ugotowanych ziemniakow
5 marynowanych burakow
2 jablka
1 marynowany ogorek
3 dl (1,5 szklanki) smietany kwasnej
2 posiekane jajka do przybrania
Pokroic burak, jablka, ogorek i ziemniaki na kostke. Wymieszac ze smietana i
posypac posiekanym jajkiem.
smacznego
baska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|