Data: 2002-01-18 18:58:45
Temat: Re: buraki - mix z grupy (P)
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"tomek" <t...@d...pg.gda.pl> wrote:
>Czy ktoś z Was ma przepis na marynowane buraki?
>I czy robi z nich coś jeszcze; np jakąś sałatkę lub coś takiego.
"Buraki z papryka
6 kg burakow, 2 kg.papryki, 7 duzych cebul
Buraki ugotowac zetrzec na grubej tarce. Papryke i cebule
przekrecic przez maszynke Zalewa 1 szkl. wody 1 1/2 szklanki octu 2
plaskie lyzki soli 1 1/2 szklanki cukru Calosc zagotowac,
wrzucic do tego zmielona papryke i cebule. Gotowac 10 min. Potem do
tego wrzucic buraki i gotowac 5 min. Nakladac do sloiczkow
pasteryzowac." BO
"W mojej wersji jest ktojenie cebuli i papryki a nie mielenie". Aga
Sałatka z buraków i kapusty
"3kg buraków-ugotować,
3kg kapusty-poszatkować
60dkg cebuli
ziele angielskie
Zalewa: 1szkl octu, 1szkl cukru, 1szkl oleju, 10 łyżeczek
soli, pieprz do smaku
To wszystko wrzóć do dużej michy wymieszaj i poczekaj aż się
zmniejszy objętościowo włożyć do słoików zakręcić i gotować 20
minut. PYCHA." Jan
"3kg burakow ugotowanych i startych na grubych oczkach, 7
srednich cebul pokrojonych w kostke, 8 czerwonych papryk pokrojonych
w kawalki wielkosci "wiorkow" startych burakow, i zalewa
(szklanka octu, szklanka wody, 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki
oleju, lyzka soli) Polaczyc skladniki zalewy i w niej dusic ok 10
minut cebule, potem dorzucic do tego papryke i znow dusic 10
minut i dorzucic buraczki i calosc jeszcze pare minut podgotowac.
Gotowe buraczki pakowac do sloikow i pasteryzowac. Gotowe
smakuja dobrze ale po odstaniu w sloikach nabieraja "szklachetnosci"
Smacznego tym ktorzy sie zdecyduja." Dagmara
|