Message-ID: <3...@k...org.pl>
Date: Thu, 24 Feb 2000 11:26:49 +0100
From: Michał R. Hoffmann <m...@k...org.pl>
Organization: University of Szczecin
X-Mailer: Mozilla 4.7 [en] (Win95; I)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: bylo: Jak dojrzewac sery? jest: sery domowe
References: <Gfrs4.22200$G3.602109@news.tpnet.pl>
<P...@n...chrobot.krakow.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: null.ii.univ.szczecin.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: null.ii.univ.szczecin.pl
X-Trace: 24 Feb 2000 13:45:52 +0100, null.ii.univ.szczecin.pl
Lines: 35
X-Complaints-To: U...@v...pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!news.me
max.krakow.pl!mercury.newsgate.pl!news.vogel.pl!null.ii.univ.szczecin.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23693
Ukryj nagłówki
Mdana wrote:
[]
> Znam przepis na serek czesciowo plesniowy- ale nie testowalam jeszcze.
hehe, to ja znam pod nazwą 'smazony'
> Potrzebny jest tylko twarog, ktory nalezy rozkruszyc i trzymac w dosc
dodaj, ze twarog nie ze sklepu, a ze wsi. Bo taki ze sklepu jest jakis
dziwny, chyba cos do niego dodaja. Smierdzi amoniakiem, a po usmazeniu jest
brejowaty i ohydny, zamiast przepyszny i lejacy...
> cieplym miejscu az zacznie sie przeksztalcac w plesniowy - wydajac przy
> okazji podobno bardzo intensywny i niezbyt mily dla wiekszosci zapach.
> Kiedy bedzie juz taki zolty i mocno "pachnacy" nalezy go topic w
> garnku dodajac troche masla i przyprawy wg uznania (np. sol, papryke,
> kminek, suszone ziola).
ja dodaje kminek, ale juz na etapie kruszenia. Kminek i sol. nic wiecej.
Aha,a smazyc najlepiej na masle, na patelni. Po czym przelac do miski.
Pyszny jest chleb typu bulka paryska, jeszcze chrupiaca, posmarowany maslem
("od serca") i na to jeszcze cieply ser. Ale i na zimno jest dobry. Moja
Babcia robila go wspaniale!!!
[]
acha, sodke dodaje sie po to, by nie bylo grudek. Ale nie za duzo, bo zmieni
smak. Mozna tez dodac jajko, wtedy jest bardziej zolty.
pozdrawiam,
--
misiek
*** IRC: nbrasil ICQ UIN: 3620591 | Michal R. Hoffmann ***
*** <mailto:misiek@knm.org.pl> | PO Box 41 ***
*** http://www.kki.net.pl/mis | 71-119 Szczecin 35 ***
*** -=member of ZUKiH=- -=the KNM Member=- | POLAND ***
----------- Money sometimes oils the wheel of justice -------------
|