Data: 2000-02-24 10:26:49
Temat: Re: bylo: Jak dojrzewac sery? jest: sery domowe
Od: Michał R. Hoffmann <m...@k...org.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Mdana wrote:
[]
> Znam przepis na serek czesciowo plesniowy- ale nie testowalam jeszcze.
hehe, to ja znam pod nazwą 'smazony'
> Potrzebny jest tylko twarog, ktory nalezy rozkruszyc i trzymac w dosc
dodaj, ze twarog nie ze sklepu, a ze wsi. Bo taki ze sklepu jest jakis
dziwny, chyba cos do niego dodaja. Smierdzi amoniakiem, a po usmazeniu jest
brejowaty i ohydny, zamiast przepyszny i lejacy...
> cieplym miejscu az zacznie sie przeksztalcac w plesniowy - wydajac przy
> okazji podobno bardzo intensywny i niezbyt mily dla wiekszosci zapach.
> Kiedy bedzie juz taki zolty i mocno "pachnacy" nalezy go topic w
> garnku dodajac troche masla i przyprawy wg uznania (np. sol, papryke,
> kminek, suszone ziola).
ja dodaje kminek, ale juz na etapie kruszenia. Kminek i sol. nic wiecej.
Aha,a smazyc najlepiej na masle, na patelni. Po czym przelac do miski.
Pyszny jest chleb typu bulka paryska, jeszcze chrupiaca, posmarowany maslem
("od serca") i na to jeszcze cieply ser. Ale i na zimno jest dobry. Moja
Babcia robila go wspaniale!!!
[]
acha, sodke dodaje sie po to, by nie bylo grudek. Ale nie za duzo, bo zmieni
smak. Mozna tez dodac jajko, wtedy jest bardziej zolty.
pozdrawiam,
--
misiek
*** IRC: nbrasil ICQ UIN: 3620591 | Michal R. Hoffmann ***
*** <mailto:misiek@knm.org.pl> | PO Box 41 ***
*** http://www.kki.net.pl/mis | 71-119 Szczecin 35 ***
*** -=member of ZUKiH=- -=the KNM Member=- | POLAND ***
----------- Money sometimes oils the wheel of justice -------------
|