Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: było: rosół, jest: całkiem zgnite mięso
Date: Sat, 24 Jan 2004 22:10:38 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 24
Message-ID: <w...@g...news.tpi.pl>
References: <bup6gm$ccq$1@topaz.icpnet.pl> <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pm6.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1074978663 29929 213.76.108.6 (24 Jan 2004 21:11:03
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 24 Jan 2004 21:11:03 +0000 (UTC)
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.3b1 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:188482
Ukryj nagłówki
In article <5...@n...onet.pl>,
"batory" <b...@p...onet.pl> wrote:
> Noo, właśnie, co powiecie o "całkiem zgnitym (tak me dzieci mawiały) mięsie"?
> Właśnie postawiłam udziec barani do zgnicia. Inaczej jest niedobry. Obłożyłam
> go warzywami, oblałam octem, dodałam przypraw, przycisnęłam i se bedzie spoko
> gnił przez jakieś 4-5 dni :-). Dopiero potem się będzie nadawał do pieczenia.
> A
> co z bażantem? Mówią, iż należy go powiesić w sieni (czyli w niejakim
> chłodzie,
> ale bez przesady) za ogon i ma tak wisieć az spadnie (czyli mu ogon
> odpadnie).
> Pamietacie serial "Szogun"??? A co z cielęciną? Przyżadzacie ją zaraz po
> nabyciu? To miłego dłubania w zębach życzę. Wg. mnie cielęcina nadaje się do
> dalszej obróbki dopiero wtedy, gdy leżąc sobie gdziesik w cieple
> nabierze "pierwszego zapachu" - dopiero wtedy - po wymyciu jej w ciepłej
> wodzie - można ją piec, dusić czy gotować. A co z zającem, który wisi i wisi
> za
> oknem?
>
Ale ją wzięło!
Władysław
|