Data: 2006-02-13 20:46:32
Temat: Re: chiński magiczny makaron
Od: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Monika Biermann wrote:
> Akurat nie robilam makaronu ale ciasto na strucle (nie mam pojecia, jak to
> sie po polsku nazywa, bo przepis mialam po niemiecku) i robilam ciasto w
> sumie jak na makaron ale z dodatkiem octu. Ciasto bylo meczone przez 10
> minut (ponoc im bardziej zle sie je traktuje, tym jest pozniej lepsze) i
> wypoczylalo godzine pod ciepla miska i nast. troche rozwalkowalam, tak na
> 0,5 cm grubosc i pozniej rozciagalam az bylo przezroczyste. Elastycznoscia
> tego ciasta bylam zafascynowana. Moze tez dodaja octu, bo ja wyczytalam to
> wasnie on je "uelastycznia".
>
> Monika
>
>
Tez pamietam, ze gdy pierwszy i ostatni raz robilam strucle, to bylam
zafascynowana tym ciastem. Palce trzyma sie pod spodem i rozciaga sie
latwo, choc dlugo, ale rzeczywiscie bardzo cienko. Elastycznosc ciasta
zalezy od zawartosci glutenu w mace. Ciasto musi odpoczac przed
walkowaniem czy rozciaganiem.
MB
|