Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!news.int
ernetia.pl!skynet.be!skynet.be!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!
sn-xit-03!sn-xit-06!sn-post-02!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-
for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chipsy jablkowe
Date: Sun, 01 Jun 2003 15:34:09 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <bbbiee$cf9$1@news.onet.pl> <bbcim6$ogm$1@news.onet.pl>
<bbcrvg$cn8$1@news.onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 25
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:158534
Ukryj nagłówki
"Iwon(k)a" wrote:
>
> "Acha" <a...@i...pl> wrote in message
news:bbcim6$ogm$1@news.onet.pl...
> > cze! mam pytanko: w piekarniku układa sie je na brytfance? niesmarowanej?w
> > jakiej mniej wiecej temperaturze?
>
> wiesz co ja mam taka specjalna bryfanke do pieczenia cookies, wiec
> ona jest tam czyms pokryta, moze teflonem, w kazdym badz razie jest
> pokryta czyms co pomaga potem odkleic takie ciasteczka. ale moze
> wystaczy folia aluminiowa w takiej zwyklej metalowej?
> co do temp to wystarczy maly ogien. tu chodzi o podsuszenie owocow, bo
> potem takie chipsy sa rzeczywiscie chrupkie, szczegolnie te cieniej
> pokrojone :-)
> iwon(k)a
Widzialam kiedys, jak taki artysta jarmarkowy robil obrazy z plasterkow
jablek, gruszek, i innych pieknych owocow, ktore po pokrojeniu ukladal
na siatkach i przykrywal szklem. To szklo sprejowal olejem, zeby sie nie
przykleily. Tak je suszyl w piecu. Potem ukladal je w prostokatnych
formach i zalewal pulpa papierowa. Tworzyly sie z tego piekne obrazy.
Ciekawie wygladaly jablka pokrojone w poprzek komor nasiennych, ktore sa
ulozone gwiezdziscie. Ach, naprawde bylo to ladne.
Magdalena Bassett
|