Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.
tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Gocha" <g...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chleb domowy
Date: Fri, 10 Jun 2005 06:51:13 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 40
Message-ID: <d8ba75$8uh$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d8a8ct$d5q$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: starostwo.gsk.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1118383141 9169 195.117.112.11 (10 Jun 2005 05:59:01
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 10 Jun 2005 05:59:01 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241240
Ukryj nagłówki
Użytkownik "marta" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d8a8ct$d5q$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam,
>
> pewnie zaraz się ktoś na mnie wkurzy, że to już było...
> Chodzi mi mianowicie o przepis na najprostszy chleb domowej roboty.
>
Witam również,
Nie wiem czy jest to przepis na najprostszy chlebek domowy, ale robię go od
kilku lat i zawsze budzi zachwyt moich znajomych.
Jest to chlebek czosnkowy, zapiekany z serem. Składniki:
1 kg mąki
10 dkg drożdży
1,5 łyżki soli
szczypta cukru
woda ok. 1,5-2 szkl.
Dodatki: czosnek (dużooooo), boczek, pieczarki, oliwki etc. co kto lubi
Z drożdży, 1/2 szklanki wody, cukru i odrobiny mąki zrobić zaczyn. Zostawić
do wyrośnięcia. Jak urośnie dodać resztę mąki, sól i wodę (ja niekiedy sypię
jeszcze garść ziół ulubionych) i wyrobić dobrze ciasto. Wody trzeba dać
tyle, żeby ciasto było sprężyste i mięciutkie. Zostawić do wyrośnięcia. Jak
podwoi objętość to rozciągnąć rękami ciacho na stole ułożyć na nim posiekany
czosnek, boczek pokrojony w kostke, drobno posiekane pieczarki etc. Zwinąć,
pomiętosić rękami, żeby uszło powietrze ze środka i składniki się pomieszały
i do keksówki. Blaszkę smaruję oliwą i sypię ziołami, mozna np. otrębami,
zmielonymi orzechami ... Na górę potrzeć trochę żółtego sera i posypać np.
ostrą papryką, curry, albo tymi samymi zołami, którymi sypalismy blaszkę.
Jak troszkę podrośnie i wypełni blaszkę to wstawić do piekarnika nagrzanego
do 200 stopni i piec godzinę.
Z tej ilości wychodzi 1 dużą keksówka i jedna mała.
Zwykle zjadamy go tuż po upieczeniu, najlepiej z samym masłem
Pozdrawiam
Gocha
> Pozdrawiam,
> Marta - spragniona własnego chlebka
>
>
|