Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!enews.sgi.com!logbridge.uorego
n.edu!news.maxwell.syr.edu!intgwpad.nntp.telstra.net!nsw.nnrp.telstra.net!snews
f0.syd.ops.aspac.uu.net!newsfeed.ozemail.com.au!ozemail.com.au!not-for-mail
Reply-To: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
From: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <a194q3$hpl$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: chleb hinduski nan -jak zrobic?
Lines: 44
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Message-ID: <JcYZ7.2444$lt4.116912@ozemail.com.au>
NNTP-Posting-Host: 1cust208.tnt1.alice-springs.au.da.uu.net
X-Trace: ozemail.com.au 1010323369 210.84.178.208 (Mon, 07 Jan 2002 00:22:49 EST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 07 Jan 2002 00:22:49 EST
Organization: OzEmail Ltd, Australia
Distribution: world
Date: Sun, 6 Jan 2002 22:53:09 +0800
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90433
Ukryj nagłówki
"MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> wrote in message
news:a194q3$hpl$1@news.tpi.pl...
> zafascynowana wczorajsza kolacja w indyjskiej restauracji (jak ktos bedzie
w
> Szczecinie polecam) chcialabym zrobic dla "miauczacego" chlopiny chleb
jaki
> nam tam podano. gdyby nie znakomite jedzenie to chlop jadlby tylko ten
> chleb!
Mechciu,
znam te naany dobrze, bo lubie indyjskie zarcie, u nas mozna je tez kupic
swieze w supermarkecie, a takze gotowa mieszanke (just add water :-)).
skonsultowalam dwie ksiazki kucharskie indyjskie ktore mam - jedna Madhur
Jaffreys World Vegetarian podaje dluuugi przepis bardzo skomplikowany, gdzie
oprocz maki, sody i proszku dodaje sie jogurt, mleko i jajko, moge go
przepisac, ale nie dzis :-(
a drugi, z ksiazki Suman Ray Indian Vegetarian Cooking leci tak:
skladniki:
lyzeczka suszonych drozdzy
lyzeczka cukru
75ml letniej wody
275g bialej maki
1/2 lyzeczki soli
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzka oleju
3 lyzki jogurtu
zmieszac wode, drozdze i cukier, odstawic na 15-20 minut az sie spieni
przesiac razem make, sol i proszek do pieczenia. zrobic dolek, wlac miksture
drozdzowa i jogurt, wyrabiac przez 10 minut albo az przestanie byc kleiste.
podzielic na 12 porcji
kazda porcje rozplaszczyc na cienki podlugowaty placek
piec w goracym piekarniku (200 stopni C) 4-5 minut z kazdej strony, az sie
pokaza brazowe plamki.
wstawic kazdy pod grill na kilka sekund az zbrazowieja.
cala sztuka w tym, ze te placki nie sa chrupiace, a wlasnie miekkie,
elastyczne i puszyste w srodku. Tez je lubie!!!
powodzenia i daj znac jak wyszlo, bo choc je lubie nigdy sama nie robilam...
Ania
PS spelling we wszystkich zrodlach jakie widzialam jest naan
A.
|