Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tp
i.pl!not-for-mail
From: "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chleb hinduski nan -jak zrobic?
Date: Sun, 6 Jan 2002 17:05:28 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 57
Message-ID: <a19skl$8q$1@news.tpi.pl>
References: <a194q3$hpl$1@news.tpi.pl> <JcYZ7.2444$lt4.116912@ozemail.com.au>
NNTP-Posting-Host: dhcp17.webnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1010333141 282 213.25.201.17 (6 Jan 2002 16:05:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 6 Jan 2002 16:05:41 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90448
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Anna Sheridan" <a...@o...com.au> napisał w wiadomości
news:JcYZ7.2444$lt4.116912@ozemail.com.au...
>
> "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> wrote in message
> news:a194q3$hpl$1@news.tpi.pl...
> > zafascynowana wczorajsza kolacja w indyjskiej restauracji (jak ktos
bedzie
> w
> > Szczecinie polecam) chcialabym zrobic dla "miauczacego" chlopiny chleb
> jaki
> > nam tam podano. gdyby nie znakomite jedzenie to chlop jadlby tylko ten
> > chleb!
> Mechciu,
> znam te naany dobrze, bo lubie indyjskie zarcie, u nas mozna je tez kupic
> swieze w supermarkecie, a takze gotowa mieszanke (just add water :-)).
> skonsultowalam dwie ksiazki kucharskie indyjskie ktore mam - jedna Madhur
> Jaffreys World Vegetarian podaje dluuugi przepis bardzo skomplikowany,
gdzie
> oprocz maki, sody i proszku dodaje sie jogurt, mleko i jajko, moge go
> przepisac, ale nie dzis :-(
> a drugi, z ksiazki Suman Ray Indian Vegetarian Cooking leci tak:
>
> skladniki:
> lyzeczka suszonych drozdzy
> lyzeczka cukru
> 75ml letniej wody
> 275g bialej maki
> 1/2 lyzeczki soli
> 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
> 1 lyzka oleju
> 3 lyzki jogurtu
>
> zmieszac wode, drozdze i cukier, odstawic na 15-20 minut az sie spieni
> przesiac razem make, sol i proszek do pieczenia. zrobic dolek, wlac
miksture
> drozdzowa i jogurt, wyrabiac przez 10 minut albo az przestanie byc
kleiste.
> podzielic na 12 porcji
> kazda porcje rozplaszczyc na cienki podlugowaty placek
> piec w goracym piekarniku (200 stopni C) 4-5 minut z kazdej strony, az sie
> pokaza brazowe plamki.
> wstawic kazdy pod grill na kilka sekund az zbrazowieja.
> cala sztuka w tym, ze te placki nie sa chrupiace, a wlasnie miekkie,
> elastyczne i puszyste w srodku. Tez je lubie!!!
> powodzenia i daj znac jak wyszlo, bo choc je lubie nigdy sama nie
robilam...
> Ania
> PS spelling we wszystkich zrodlach jakie widzialam jest naan
> A.
>
podobny do prze[isu ktory podala Adiola wiec to chyba musi byc TO!
Mechcia
jutro wytwarzam te nan`y hiihihi
|