Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Basia" <b...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: chleb (kruszy sie)
Date: Thu, 31 Jan 2002 12:29:08 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 25
Message-ID: <a3b9mp$8j2$1@news.tpi.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: po70.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1012476441 8802 217.99.68.70 (31 Jan 2002 11:27:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 31 Jan 2002 11:27:21 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94215
Ukryj nagłówki
Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3c5689dc@news.vogel.pl...
| Witajcie :-)
| Kilka razy pieklam chleb lub bulki drozdzowe z roznych przepisow.
Zawsze sa
| smaczne, ale maja jedna podstawowa wade, bardzo sie krusza,
szczegolnie na
| drugi dzien. Co nalezalo by dodac, lub czego nie dodawac do
drozdzowego
| ciasta chlebowego aby nie kruszyl sie tak bardzo.
Witam
Ja ostatnio eksperymentuje z ziarenkami do chleba. Wczoraj do mojego
razowca dodalam troche lnu (ok 1 lyzki), ale wczesniej zalalam go
odrobina wody i chwilke pogotowalam. Zrobil sie gesty i kleisty i taki
dodalam do ciasta chlebowego, wsypalam jeszcze lyzke maki ziemniaczanej.
Nie wiem ktory z tych skladnikow to uczynil ale pierwszy raz chlebek sie
nie kruszyl. Podobno mozna tez dodawac ugotowane i przecisniete przez
prase ziemniaki-ale nie jestem pewna czy zapobiegaja kruszeniu czy tez
szybkiemu wysychaniu - nie probowalam, slyszalam od babci.
pozdrawiam
Basia B.
|