Data: 2002-01-31 11:29:08
Temat: Re: chleb (kruszy sie)
Od: "Basia" <b...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3c5689dc@news.vogel.pl...
| Witajcie :-)
| Kilka razy pieklam chleb lub bulki drozdzowe z roznych przepisow.
Zawsze sa
| smaczne, ale maja jedna podstawowa wade, bardzo sie krusza,
szczegolnie na
| drugi dzien. Co nalezalo by dodac, lub czego nie dodawac do
drozdzowego
| ciasta chlebowego aby nie kruszyl sie tak bardzo.
Witam
Ja ostatnio eksperymentuje z ziarenkami do chleba. Wczoraj do mojego
razowca dodalam troche lnu (ok 1 lyzki), ale wczesniej zalalam go
odrobina wody i chwilke pogotowalam. Zrobil sie gesty i kleisty i taki
dodalam do ciasta chlebowego, wsypalam jeszcze lyzke maki ziemniaczanej.
Nie wiem ktory z tych skladnikow to uczynil ale pierwszy raz chlebek sie
nie kruszyl. Podobno mozna tez dodawac ugotowane i przecisniete przez
prase ziemniaki-ale nie jestem pewna czy zapobiegaja kruszeniu czy tez
szybkiemu wysychaniu - nie probowalam, slyszalam od babci.
pozdrawiam
Basia B.
|