Data: 2002-01-31 12:11:58
Temat: Re: chleb (kruszy sie)
Od: <s...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ja ostatnio eksperymentuje z ziarenkami do chleba. Wczoraj do mojego
> razowca dodalam troche lnu (ok 1 lyzki), ale wczesniej zalalam go
> odrobina wody i chwilke pogotowalam. Zrobil sie gesty i kleisty i taki
> dodalam do ciasta chlebowego, wsypalam jeszcze lyzke maki ziemniaczanej.
> Nie wiem ktory z tych skladnikow to uczynil ale pierwszy raz chlebek sie
> nie kruszyl.
Podobno mozna tez dodawac ugotowane i przecisniete przez
> prase ziemniaki-ale nie jestem pewna czy zapobiegaja kruszeniu czy tez
> szybkiemu wysychaniu - nie probowalam, slyszalam od babci.
> pozdrawiam
> Basia B.
>
>
Dołączam się, również słyszałam o gotowanych ziemniakach i o pysznym chlebie
zachowującym świeżość przez tygodnie;o)), a mąka ziemniaczana rzeczywiście
czyni ciasto - również chlebowe bardzo wilgotnym, choć troszkę mniej wyrasta -
no w każdym razie w przypadku ciast < z chlebkiem nie próbowałąm >; spróbuję
dopytać dokładnie ciotkę o przepis i proporcje na chlebek, i dam znać
Kamila K. / stonsik
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|