Data: 2008-10-27 10:21:22
Temat: Re: chleb o smaku drozdzy - pomozcie
Od: "Wlodzimierz Macewicz" <w...@i...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ja ostatnio regularnie pieke chleb. po prostu nasypuje make zytnia razowa,
dolewam wody (gestosc blota)
i stawiam w cieple (piekarnik z zapalona zarowka, lekko uchylony). dwa razy
dziennie dosypuje
maki i dolewam wody -- mieszam intensywnie ubijaczka do piany
(napowietrzam). Mniej wiecej po 20 godzinach zaczyna pracowac. po 48
godzinach jest gotowy. Poniewaz nie lubie zbyt dlugo czekac
przed upieczeniem dodaje troche drozdzy (ok 15 g na forme) i troche soli do
smaku. Gestosc do pieczenia powinna byc wieksza (podobna to zaprawy
murarskiej). rosnie w cieple ok 35 min, potem pieke 50 min w 180 stopniach.
Za kazdym razem robie nowy zaczyn.
Bez dodania drozdzy rosnie przeszlo 2 godziny.
chyba raz mi sie zdazylo ze sie nic nie wychodowalo (maka byla sterylna) i
pare razy niestety
sie zdazylo ze maka byla zarazona plesnia.
pozdrawiam WM
|