Data: 2008-01-04 11:00:06
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: "Darek" <b...@z...gdynia.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:flduju$qki$1@news.onet.pl...
> Za drugim wysmarowałam masłem i wysypałam płatkami owsianymi (nie miałam
> otrębów). Niestety spód przykleił się mocno, a boki częsciowo, więc
> ostatecznie część też trzeba było wykroić, choć wyglądało to lepiej niż
> poprzednio.
> Jak sobie poradzić z przyklejaniem chleba do tej formy? Ktoś ma
> doświadczenia w tej kwestii?
pieczenie chleba w garnku rzymski nie sprawia zadnych problemow jesli
wysmarujemy garnek tluszczem i obsypiemy otrebami. Poza tym nalezy pamietac
o uprzednim namoczeniu garnka i wlozeniu go do zimnego piekarnika. Można
piec pod przykryciem, a pod koniec pieczenia zdejmować pokrywę, żeby skórka
była bardziej chrupka. Ale to w zwykłych garnkach. Ja mam specjalny, okrągły
do chleba z roemertopf - on jest w ogóle bez pokrywki.
Napisz koniecznie jak ci wyszedl i jaki chleb pieczesz. pozdrawiam
darek
|