Data: 2008-01-04 11:40:04
Temat: Re: chleb w garnku rzymskim - problem
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Darek" <b...@z...gdynia.pl> napisał w wiadomości
news:fll3ta$ff8$1@inews.gazeta.pl...
> pieczenie chleba w garnku rzymski nie sprawia zadnych problemow jesli
> wysmarujemy garnek tluszczem i obsypiemy otrebami. Poza tym nalezy
> pamietac o uprzednim namoczeniu garnka i wlozeniu go do zimnego
> piekarnika. Można
Wczoraj już nie miałam siły na pieczenie, więc kupiłam gotowca w sklepie,
ale pewnie jutro upiekę kolejny. Niby zrobiłam poprzednio wszystko tak, jak
piszesz, ale się przykleił - może niedokłądnie go wysmarowałam tłuszczem,
albo błąd tkwił w zastąpieniu otrębów płatkami (otręby są drobniejsze
nieco).
Dam znać, jak upiekę kolejny.
A piekę z takich proporcji:
1kg mąki (żytniej lub pół na pół z pszenną - ten drugi jest lepszy)
30 dkg zakwasu żytniego (lub pół na pół z zakwasem pszennym)
2 łyżeczki soli
około 5 dkg drożdży suchych
Mąkę i zakwas zamawiam sobie w Bogutynie, ale pewnie w każdym innym młynie
też mają takie.
Pozdrawiamy serdecznie
Barbara, Marysia i Ktoś
|